Bush traži produljenje Patriotskog zakona zbog terorizma

AMERIČKI predsjednik George W. Bush zatražio je u petak da Kongres obnovi i proširi Patriotski zakon za koji smatra da je ključan za borbu protiv terorizma.

Patriotski zakon donešen je odmah nakon terorističkih napada na SAD 11. rujna 2001. kako bi omogućio lakšu borbu protiv mogućih terorista.

Kritičari drže da taj zakon daje previše ovlasti američkim snagama sigurnosti poput lakšeg prisluškivanja razgovora čime se može ugroziti građanske slobode.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Patriotski zakon brani našu slobodu", rekao je Bush u Hershey, u Pennsylvaniji.

Zatražio je da Kongres obnovi zakon čije neke odredbe poput razmjene informacija o mogućim teroristima između obavještajnih i sigurnosnih službi te lakšeg prisluškivanje telefona i pretraživanje stanova istječu krajem 2005.

Bush je također zatražio da Kongres odobri tzv. "administrativnu subpoenu" kojom bi policija u žurnim slučajevima imala ovlasti da bez sudskog naloga traži određene podatke, vjerojatno uskraćenje puštanja na slobodu uz jamčevinu u terorističkim slučajevima te da dopusti smrtnu kaznu za teroristička djela u kojima dođe do pogibija ljudi.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara