Bush traži snažno atlansko savezništvo protiv terorizma

AMERIČKI predsjednik George Bush izjavio je u subotu da su Sjedinjene Države još uvijek predane snažnom atlanskom savezništvu, pozivajući na obnovu veza s Europom nakon dubokih podjela oko rata u Iraku.

U ključnim naglascima govora u Poljskoj, Bush je također rekao da je predanost palestinskog premijera Mahmouda Abbasa borbi protiv napada na Izrael "ohrabrujući znak" za mir na Bliskom istoku.

"Sjedinjene Države predane su snažnom atlanskom savezništvu, kako bi osigurali sigurnost, unaprijedili ljudske slobode i sačuvali svjetski mir", izjavio je Bush u Krakovu.

Ranije je posjetio obližnji bivši nacistički logor u Auschwitzu, gdje je naglasio potrebu borbe protiv "zlih" diktatura.

"Nije vrijeme za podjele u svjetskoj koaliciji", naglasio je Bush, pozivajući na globalnu suradnju u borbi protiv terorizma.

Poljska je prva postaja Bushova tjedan dana dugog putovanja po Europi i Bliskom istoku, u znak zahvalnosti toj zemlji za podršku ratu za svrgavanje Sadama Huseina.

Bush će tijekom putovanja pokušati obnoviti veze s Francuskom i Njemačkom, koje je američki ministar obrane nazvao "starom Europom", te s Rusijom tijekom razgovora u Sankt Petersburgu kasno u subotu, a kasnije i na sastanku skupine G8 u francuskom gradu Evianu.

"Proširenje atlanskog saveza bilo je na kušnji.....Svaka nacija susrela se s teškom odlukom oko uporabe vojne sile radi očuvanja mira. Svjedoci smo jedinstva i zajedničkih ciljeva, ali i rasprava, od kojih su neke bile korisne, a neke su podrivale to jedinstvo", rekao je Bush.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Američki predsjednik, koji će se u pokušaju okončanja nasilja susresti s izraelskim i palestinskim premijerima idućega tjedna u Jordanu, rekao je da je prepoznao ohrabrujući znak za ostvarenje njegove vizije mira na Bliskom istoku.

"Pojava nove palestinske vlasti, koja je osudila teror, ohrabrujući je znak da se obje strane mogu suglasiti oko toga da dvije države, izraelska i palestinska, mogu živjeti jedna uz drugu, u miru i sigurnosti", naglasio je Bush.

"Posao koji je pred nama zahtjeva teške odluke....Da bi prevladao mir, svi se moraju obračunati s terorizmom". "Učinit ću sve da dvije strane postignu dogovor i da ga ostvare", dodao je američki predsjednik.

Ranije tijekom dana, Bush je obišao nacističke logore Auschwitz - Birkenau, zastavivši se na ruševinama krematorija, kako bi odao počast narodima Europe.

"Čovječanstvo se mora ujediniti u borbi protiv takvih mračnih poriva", rekao je Bush na mjestu gdje su njemački okupatori počinili genocid tijekom Drugog svjetskog rata.

"To je ujedno i snažan podsjetnik civiliziranom svijetu da nikada ne zaboravi što se ovdje događalo", dodao je.

Bush je položio vijenac na Zid smrti, mjesto gdje su Nijemci zatvarali poljske političke zatvorenike, prije nego su u logore počeli slati velik broj Židova.

Njegova supruga Laura stavila je ružu na kolica, kojima su tijela ubijenih u plinskim komorama prevožena do spalionica.

Bush, koji je Varšavu posjetio 2001. godine, naišao je i na manja protivljenje tijekom svog kratkog posjea. Gradonačelnik Krakova, koji se protivio ratu u Iraku, rekao je da je isključen iz posjete. Prije dolaska američkog predsjednika, 300 studenata prosvjedovalo je na starom krakovskom trgu, noseći transparente "Bush idi doma" i "Stop imperijalizmu".
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara