BUSH UKINUO CARINE NA ČELIK KAKO BI IZBJEGAO TRGOVAČKI RAT

Američki predsjednik George W. Bush ukinuo je u četvrtak carine na uvozni čelik kako bi izbjegao trgovački rat s Europskom unijom i Azijom. L

Bijela kuća je priopćila da će Bush ipak zadržati sustav nadzora kako bi spriječio da uvozni čelik naglo poplavi američko tržište.

Ukidanje 20 mjeseci starih uvoznih carina na čelik nije bila laka odluka za Busha zbog njezinih političkih implikacija. Taj potez će pogoditi proizvođače čelika u nekoliko američkih saveznih država čiji su glasovi Bushu važni za reizbor na sljedećim predsjedničkim izborima 2004.

Odmah nakon objavljivanja odluke Europska unija je priopćila u Bruxellesu da ukida prijetnju sankcijama Sjedinjenim Državama nametanjem pristojbi od 2,2 milijardi dolara na američke proizvode.

Carine do 30 posto na uvozni čelik Bush je uveo kako bi domaću industriju čelika sačuvao od konkurencije i dao joj predah da se modernizira i sačuva radna mjesta.

"Ove zaštitne mjere sada su postigle svoju svrhu, i kao rezultat izmijenjenih gospodarskih okolnosti, vrijeme je da ih se ukine", rekao je Bush u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Carine na čelik i proizvode od čelika trebale su vrijediti do 2005., ali ih je Bush ukinuo ranije pod pritiskom EU i drugih američkih trgovačkih partnera koji su zaprijetili sankcijama uvođenjem pristojbi na niz američkih proizvoda.

Svjetska trgovačka organizacija (WTO) proglasila je američke carine na čelik ilegalnim.

EU je sredinom prosinca namjeravala uvesti carine na 2,2 milijarde dolara uvoznih proizvoda iz SAD-a. Japan je zaprijetio carinama na 458 milijuna dolara uvoza iz SAD-a, a Južna Koreja je rekla da također razmatra sankcije.

EU je pažljivo odabrala proizvode na koje će uvesti carine, od narančinog soka do pidžama, kako bi predsjedniku Bushu nanijela najviše štete u državama koje su mu ključne za dobijanje izbora sljedeće godine.

Bush je ovim potezom uspio izbjeći odmazdu na proizvode iz nekih saveznih američkih država poput Floride i Kalifornije koje drži važnim za predsjedničke izbore, ali je time stvorio problem među biračima u drugim važnim državama sjedištu industrije čelika poput Ohioa, Pennsylvanije i Zapadne Virginije.

(Hina) sl rb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara