Bush uoči godišnjeg obraćanja naciji ima podršku samo 34 posto Amerikanaca

GEORGE BUSH u utorak navečer po američkom vremenu šesti put će se obratiti naciji u godišnjem govoru, poznatom kao State of the Union, a istraživanja govore da će imati tešku publiku, koja mu je naklonjena manje no ikad.

Prema istraživanju koje je proveo CNN, 34 posto ispitanika zadovoljno je predsjednikom, dok je čak 63 posto Amerikanaca nezadovoljno Bushevom politikom, što je za šest postotaka više no prošle godine, a čak 16 posto više nego uoči njegovog govora 2004. godine. Dvije trećine ispitanika su izjavile kako ih je Bush za vrijeme svog mandata nekom odlukom naljutio.

55 posto Amerikanaca otišlo je korak dalje te Bushev ukupni učinak za vrijeme predsjedanja SAD-om proglasilo promašajem. 51 posto od 1008 ispitanika Bushu vjeruje manje nego njegovom prethodniku u Ovalnom uredniku, dok samo 33 posto Amerikanaca ima više povjerenja u Busha nego što su imali u Billa Clintona.

Najveći razlozi nezadovoljstva Amerikanaca su zdravstvena skrb, slabljenje ekonomije i rat u Iraku. To bi, uz imigracijsku politiku, trebale biti i najvažnije teme govora predsjednika SAD-a. Republikanci najavljuju i "veliki prijedlog" koji će Bush iznijeti, a koji se tiče očuvanja okoliša.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema prvim očekivanjima ovogodišnje obraćanje predsjednika naciji trebalo je biti kraće od prosjeka, no prve probe pokazale su da će govor trajati 45-50 minuta, što je slično prošlogodišnjem.

Dok Bush najavljuje da će se uhvatiti u koštac sa velikim temama i dati rješenja, statistika govori da će mu State of Union samo odmoći. Od 1952. godine, nakon tog govora predsjednici su u prosjeku gubili 0,5 posto povjerenja građana u odnosu na ankete uoči govora, a Bush je svojim prošlogodišnjim obraćanjem naciji izgubio čak dva postotka.

M.Č.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara