BUSH VIDI ZNAKOVE SIRIJSKE SURADNJE

Američki predsjednik George W. Bush kazao je u nedjelju kako vidi "pozitivne znake" odnosa Sirije prema zahtjevima Sjedinjenih Država da ne pruža utočište dužnosnicima iračkog režima i kako očekuje da će izručiti eventualne prebjege. L

"Ima nekih pozitivnih znakova. Počinju shvaćati poruku da ne bi trebali pružati utočište dužnosnicima BAAS stranke i visokim iračkim dužnosnicima," rekao je Bush novinarima nakon što je nazočio uskrsnoj misi u vojnoj bazi Fort Hood u Texasu i sureo se s dvojicom nedavno oslobođenih američkih pilota zarobljenih u Iraku.

On je kazao da će Sjedinjene Države, kada budu znale da je neki irački dužnosnik u Siriji, dostaviti njegovo ime i "očekivati da će sirijska vlada izručiti tu osobu".

"Siguran sam da nas je sirijska vlada čula... i da će surađivati s nama", kazao je Bush.

Predsjednik Bush je opet odbio proglasiti američku vojnu pobjedu u Iraku i rekao da o tome odlučuje zapovjednik operacija general Tommy Franks.

"Saddam Hussein nije više na vlasti. To je sigurno...stoga će život iračkog naroda biti bolji", dodao je američki predsjednik.

Govoreći o svojim planovima na vanjskopolitičkom planu Bush je rekao da će nastaviti raditi na uspostavi mira u svijetu.

"Sjedinjene Države su moćna zemlja, i jedna od stvari koje ćemo činiti je upotrebljavati našu moć za jačanje mira i slobode u svijetu. Namjeravamo nastaviti to činiti", kazao je on.

Glede problema Sjeverne Koreje Bush je rekao kako je ključno da se sada Kina angažirala i da se zalaže da Korejski poluotok bude slobodan od nuklearnog oružja.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sada kada su se oni angažirali vjerojatnije je da će se to i dogoditi", kazao je on.

On je kazao kako vjeruje da će zajedničkim naporima Sjedinjene Države, Kina, Japan i Južna Koreja uspjeti uvjeriti Sjevernu Koreju da napusti svoje nuklearne ambicije.

Bush je prethodno nazočio Uskrsnoj misi u vojnoj bazi Fort Hood, u kapeli 4. pješačke divizije stacionirane u toj bazi.

Zajedno s njim bili su i dvojica pilota Apache helikoptera, David Williams, 30, i Ronald Young, 26, i njihove obitelji.

Williams i Young su oboreni 24. ožujka u Iraku, a spašeni su zajedno s drugih pet američkih zarobljenika 13. travnja nakon što je iračka vojska napustile svoje pozicije pred američkim vojnim snagama.

Dvojica pilota, pripadnici 1. motorizirane divizije, vratili su se u Fort Hood u subotu navečer odmah nakon što se pet drugih vojnika vratilo u bazu Fort Bliss u Texasu.(Hina) sl rb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara