Busheva nova strategija za Irak

DUGOOČEKIVANA nova američka vojno-politička strategija za Irak predstavljena je jučer od strane predsjednika Georgea W. Busha, te visokih dužnosnika njegove administracije u Washingtonu.

Bush je priznao propuste i pogreške počinjene u dosadašnjem manevriranju okupiranom zemljom, no kao što je već i prije najavljivao, poslat će dodatnih 21.500 američkih vojnika u Irak. Na njegovu odluku odmah su uslijedile reakcije demokratske većine u Kongresu koja je najavila da će američkom predsjedniku Bushu za to uskratiti sredstva. Kao što se i moglo očekivati, nastala je svojevrsna "razmjena paljbe" izjavama demokratskih i republikanskih političara.

Ministar obrane Robert Gates, danas je najavio da će se povećanje trupa u Iraku odvijati u fazama, te da će zatražiti dodatne snage od oko 92.000 američkih vojnika u narednih 5 godina.

Europa kritična prema Bushu

Ni Europa nije ostala dužna, te je izrazila svoje mišljenje o novoj smjernici republikanca Busha. Njemačka, koja predsjedava Europskom unijom se dosta jasno odredila priopćenjem u kojem navodi da "ključ za federalni, demokratski i ujedinjen Irak u svojim rukama drže prvenstveno sami Iračani i Iračanke".

Francuski ministar vanjskih poslova Philippe Douste-Blazy ističe potrebu prihvaćanja šire političke strategije, vjerojatno aludirajući i na Bushevo neprihvaćanje izvješća Studijske grupe za Irak u cijelosti.

Norveški kolege smatraju vojnu opciju od početka nepotrebnom, te navode da je rješenje trebala iznjedriti diplomacija.

Čak se i najvjernija saveznica Velika Britanija distancirala od takvih poteza, te najavila da ona neće slati dodatne vojnike kao pojačanje svojim snagama u Iraku.

Carl Bild, ministar vanjskih poslova Švedske, otišao je korak dalje i izrazio žaljenje Bushevom neučinkovitošću u odgovoru na eskalirajuće frakcijsko nasilje i političku nestabilnost te bliskoistočne zemlje.

Diplomatski incident

Američke snage danas su upale u zgradu u sjevernoiračkom gradu Urbilu, za koju se kasnije ispostavilo da je iranski konzulat, te pri tom uhitile šestero Iranaca, zaposlenika konzulata.

Amerikance su na to upozorili iranski i irački dužnosnici, no Američka vojska izjavila je da zgrada nije imala diplomatski status.

Glasnogovornik Pentagona Bryan Whitman rekao je da ne može komentirati nacionalnost uhićene šestorke, no da su osumnjičeni za povezanost sa terorističkim aktivnostima usmjerenima protiv iračkih i koalicijskih snaga.

Službeni Teheran upozorio je da SAD ovakvim napadom krši sve međunarodne sporazume, te ga optužio da diplomatskim incidentom pokušava sabotirati njihove odnose sa Irakom.

E.A.J.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara