CAA lobira za hrvatski klub u američkom Kongresu

UDRUGA američkih Hrvata CAA nastoji u srijedu i četvrtak u američkom Kongresu potaknuti osnivanje "hrvatskog kluba" koji bi podržao ulazak Hrvatske u NATO i povratak hrvatskih izbjeglica u Bosnu i Hercegovinu.

Hrvatsko američka udruga (CAA) okupila je svoje pripadnike na redovitim godišnjim Hrvatskim danima na Capitol Hillu koji će od američkih kongresnika tražiti da postanu članovi eventualnog budućeg kluba koji bi okupio prijatelje Hrvatske.

"Glavni cilj koji želimo postići je uspostaviti hrvatski klub zainteresiranih kongresnika... koji može promicati ulazak Hrvatske u NATO," rekao je za Hinu predsjednik CAA George Rudman.

Drugi cilj je potpora povratku izbjeglih Hrvata u BiH, kazao je on.

Taj klub bi vodio kongresnik hrvatskog podrijetla Thadeuss McCotter iz Michigana.

Članovi CAA sastali su se u srijedu s visokim dužnosnikom State Departmenta za kojega je Rudman zatražio da ostane neimenovan kako bi mogao otvorenije govoriti o sadržini razgovora.

Susret se usredotočio na sporazum Članak 98 o neizručivanju Amerikanaca Međunarodnom kaznenom sudu (ICC) koji SAD nastoji potpisati s drugim zemljama i u razgovoru je ponovljeno da su sporazumi za američku vladu i dalje prioritet, kazao je Rudman.

On je prenio riječi visokog dužnosnika da vlada predsjednika Busha i dalje inzistira da Hrvatska potpiše bilateralni sporazum Članak 98.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Američka vlada nije nikako smanjila želju da Hrvatska potpiše taj sporazum", rekao je Rudman.

Ustvrdio je da postoji veza između očekivane američke potpore Hrvatskoj za ulazak u NATO i američke želje da hrvatska Vlada potpiše Članak 98.

Naveo je da je američki Kongres, kao glavni motor prvog i drugog kruga proširenja NATO-a, koji je osigurao i novčanu potporu zemljama za prilagodbu standardima NATO-a, također usvojio i zakon o zaštiti pripadnika američkih oružanih snaga koji traži da SAD ne podupre ICC i potpiše sporazume o neizručenju Amerikanaca.

"Ako znamo da isti ljudi koji su podržali širenje NATO-a također podupiru i Članak 98 logično je zaključiti da je Članak 98 vrlo važan korak koji bi hrvatska diplomacija trebala poduzeti," ustvrdio je Rudman. "Jer širenje NATO-a je plaćeno novcem američkih poreznih obveznika", dodao je on.

Rudman nije rekao da je visoki dužnosnik kazao kako je potpisivanje Članka 98 preduvjet za američku potporu ulasku Hrvatske u NATO.

On je, međutim, ukazao da SAD sada, zbog nepotpisivanja sporazuma, ne daje vojnu pomoć Hrvatskoj i ustvrdio da bi, ako bi došlo do potpisivanja sporazuma, američka vlada mogla osigurati znatnu pomoć u obuci Hrvatske vojske za postizanje standarda NATO-a.

"Ukoliko imate američki Kongres iza toga koji to plaća, to je najbolja šansa Hrvatske da bude obuhvaćena proširenjem NATO-a", smatra Rudman.

(Hina) xsl

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara