Čačić oštetio Ministarstvo vanjskih poslova za stotine milijuna kuna?

Čačić oštetio Ministarstvo vanjskih poslova za stotine milijuna kuna?

ZBOG loše obavljene obnove i rekonstrukcije zgrade Ministarstva vanjskim poslova i europskih integracija, potonje je 28. kolovoza odlučilo izvoditelja radova - tvrtku Coning, koja je u vlasništvu Radimira Čačića, prijaviti Državnom odvjetništvu, piše Jutarnji list. 

Riječ je o rekonstrukciji vrijednoj 85 milijuna kuna, koja nije zadovoljavajuće obavljena, što je nagnalo Ministarstvo da već dva puta ovog ljeta (u srpnju i u kolovozu) odbije primopredaju zgrade. Naime, u Ministarstvu sumnjaju da se izvođač radova namjerno koristio materijalima, kao i opremom, koja nije u skladu s propisanim kriterijima, a sve da bi uštedio, odnosno zaradio na račun tog državnog tijela. Ipak, još uvijek nije izvršena precizna procjena - nije utvrđen  "ukradeni" iznos.

Glasnogovornik Ministarstva Mario Dragun kazao je da se zbog uočenih nedostataka zatražilo očitovanje izvođača, nadzora te nadležnih državnih službi. Koliko su pripadnici hrvatske diplomacije mogli do sada opaziti,  najveći propusti napravljeni su pri instalaciji cjevovoda i montaži toplinske izolacije, na što je upućivala vlaga i podizanje parketa u tek obnovljenim prostorijama.

Loše izvedene radove potvrdio je i sudski vještak

Da cjevovod i toplinska izolacija "nisu izvedeni u skladu s izvedbenim projektom, uputama proizvođača opreme, pravilima tehničke struke, te poslovnim moralom dobrog i odgovornog gospodarstvenika" govori i nalaz Zvonka Rumenjaka, sudskog vještaka za strojarstvo, centralno grijanje i klimatizaciju, a kojeg je angažiralo Ministarstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ponovljena rekonstrukcija mogla bi koštati stotine milijuna kuna

Prema njegovim riječima, instalirane cijevi je nemoguće popraviti, te bi ih trebali zamijeniti novima, što uključuje i ponovno razbijanje zidova. U Ministarstvu izražavaju bojazan da će ponovljena rekonstrukcija stajati stotine milijuna kuna.

Coning kasni sa završetkom radova osam mjeseci

Podsjećamo, projekt rekonstrukcije zgrade počeo je 25. listopada 2005., kada je Coning s Ministarstvom potpisao ugovor. Obnova 8020 metara četvornih trebala je biti dovršena 30. studenog 2007., što izvođač nije ispoštovao, pa je novi rok dogovoren za kolovoz ove godine.

Ig.M.
Foto: Index (arhiva)

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara