Čačić svjedočio pred saborskim Istražnim povjerenstvom

BIVŠI ministar javnih radova, obnove i graditeljstva Radimir Čačić danas je, pred saborskim istražnim povjerenstvom, izjavio kako nikada nije potpisao ništa protivno zakonu i što nije prošlo provjeru svih razina u Ministarstvu i struke.

Pred istražnim povjerenstvom kojemu je cilj utvrditi jesu li on i bivši predsjednik Sabora, HSS-ovac Zlatko Tomčić iskoristili svoje položaje kako bi svojim tvrtkama pribavili poslove s državnim tijelima, Čačić je svjedočio o poslovima koje je njegovo ministarstvo sklapalo s tvrtkom "Capital Ing", u djelomičnom Tomčićevu vlasništvu.

Naglasio je da je, došavši na čelo Ministarstva, preuzeo i njegov unutarnji ustroj i pomoćnike svog prethodnika, u koje, kaže, ima puno povjerenje.

Na te je pomoćnike, kaže, prenio ovlasti koje je ranije imao ministar, te su oni ugovarali poslove i potpisivali ugovore.

Članovima Povjerenstva pojasnio je da javnog natječaja za nadzor nad izgradnjom osnovne škole u Maljevcu, koji je povjeren "Capital Ingu", nije bilo jer je ukupna vrijednost pet ugovora s tom tvrtkom bila niža od 200.000 kuna, iznad kojih Zakon o javnoj nabavi propisuje javno nadmetanje.

Da je vlasnik 25 posto te tvrtke Tomčić, saznao je, kaže, 2001., i to iz medija, no naglašava kako ta činjenica nije utjecala na dodjelu poslova "Capital Ingu".

"Posao ministra nije razmatrati ugovore od 19.000 kuna, nego strategija, a Capital Ing još je za mandata Jure Radića bio ocijenjen kao vrlo dobra i odlična tvrtka", kazao je.

Na pitanje Frane Piplovića (DC) je li kao ministar provodio interni nadzor u Ministarstvu, Čačić je odgovorio da "nije lokalni špic da trči za svojim pomoćnicima i nadgleda ih", nego da je u tu svrhu osnovao posebno tijelo koje je provodilo kontrolu.

Pred Istražnim povjerenstvom danas su svjedočili i bivša Čačićeva pomoćnica Alenka Košiša Čičin-Šain, te bivši ministri Ana Stavljenić-Rukavina i Vladimir Strugar.


Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara