Čačić za Index otkriva plan za spas Hrvatske: Otkazi u javnom sektoru, veći porez za bogate!

Foto i video: Tomislav Brdjanović

RADIMIR ČAČIĆ, drugi čovjek Kukuriku vlade, u intervjuu vođenom u zagrebačkoj središnjici HNS-a dan nakon parlamentarnih izbora otkrio nam je kako namjerava spasiti hrvatsko gospodarstvo, najavio rezove koji će se provoditi u okviru njegovog resora i otkrio zbog čega u izbornom stožeru nije bio u slavljeničkom raspoloženju.


"Čuo sam već te komentare da sam bio najlošije raspoložen u MSU-u. Zbog rezultata izbora sam bio jako dobro raspoložen, to je najbolji rezultat HNS-a dosad, osvojili smo 14 mandata. Ali to je pozicija koja sa sobom nosi ogromnu odgovornost: vlada sastavljena od dva partnera koji su međusobno ovisni daje velike prednosti u suradnji, ali otvara i opasnosti ako nisu svjesni da na njima ta koalicija stoji ili pada. Po prvi put HNS i ja osobno imamo takvu odgovornost", rekao nam je Čačić.

U Vladi samo članovi Kukuriku koalicije

Za šefa HNS-a najvažnije je da je Kukuriku koalicija osvojila čist mandat. Poručuje da unutar vlade Zorana Milanovića ne trebamo očekivati nikoga tko nije član Kukuriku koalicije. No, nije nam želio govoriti o imenima konkretnih političara koji će ispuniti pojedine ministarske fotelje. Saznali smo tek da će Vesna Pusić dobiti Ministarstvo vanjskih poslova te da će ministarsku poziciju sigurno dobiti i Ivan Vrdoljak.

Jedna od prvih zadaća koju si je Čačić zadao kao potpredsjednik Vlade za gospodarstvo je obračun s nelikvidnošću. Planira to izvesti u tri koraka. "Najprije treba platiti obaveze koje država ima, zatim počistiti stanje, riješiti se firmi koje ne postoje, a gomilaju fiktivne dugove prema državi, a zatim ući u vlasnički portfelj firmi koje imaju obveze prema državi, a imaju prostora za oporavak".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Plaće u javnom sektoru neće rasti, a bit će i otkaza

Također je nužno zaustaviti i pad kreditnog rejtinga Hrvatske, što podrazumijeva i određene bolne rezove o kojima se sada, kada je kampanja završena, napokon može govoriti otvoreno. "U javnom sektoru neće sigurno rasti ni masa plaća ni plaće", kaže Čačić za Index te najavljuje racionalniju državu. Porast se, tvrdi Čačić, može očekivati tek u mirovinama koje su već sada ispod egzistencijalnog minimuma. U javnom sektoru će zasigurno biti i otkaza, ali Čačić o konkretnim brojkama za sada nije želio pričati. 

Ono što nije na tapetu za rezanje su sredstva koje od države dobiva crkva. Također, država će sigurno privatizirati dio svog vlasništva, ali Čačić nas uvjerava da privatizacija ključnih resursa poput HEP-a ili Hrvatskih voda ne dolazi u obzir. Promjena će biti i u poreznoj strukturi, a jedna od mjera koje je Čačić najavio su i veći porezi za najbogatiji sloj stanovništva.

Cilj za kraj mandata: Rast BDP-a od 4,5 do 5 posto!

Kao središnji problem hrvatskog gospodarstva Čačić je istaknuo korupciju koja postoji na svim razinama. "Ako se sve prepreke i mutne zone uklone, a to se može učiniti odmah bez ikakvih dodatnih ulaganja, otvara se realan prostor za 1,5 do 2 posto rasta", kaže Čačić. No, na naše pitanje je li dio korupcijskog problema u tom slučaju i glavni državni odvjetnik, Čačić odgovara da će se o Mladenu Bajiću raspravljati tek nakon što mu istekne mandat.

Cilj Kukuriku vlade je, kaže Čačić, završiti četverogodišnji mandat s 4,5 do 5 posto rasta BDP-a. "Smatram da je to ne samo moguće i realno, nego u našem slučaju i nužno", kaže Čačić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara