Čačić: Zaustavljen trend recesije i porasta nezaposlenosti

TREND recesije i porasta nezaposlenosti u Hrvatskoj je zaustavljen, naglasio je ministar javnih radova, obnove i graditeljstva Radimir Čačić na kongresu pod nazivom ´Hrvatska na putu prema EU´ u bečkom dvorcu Schoenbrunn. .

´U posljednje dvije godine udvostručene su hrvatske devizne rezerve, udvostručena je i štednja građana, a kamate su prepolovljene, te su time najniže u svim tranzicijskim zemljama´, rekao je Čačić. Dodao je da je broj nezaposlenih na Zavodu za zapošljavanje u zadnjih šest mjeseci smanjen za 40 tisuća.

´Osobno nisam zadovoljan dinamikom gospodarskog rasta, ali ovo su nesumnjivo pozitivni pokazatelji´, zaključio je Čačić.

U uvodnom dijelu Kongresa, posvećenom ekonomskoj budućnosti Hrvatske govorio je i guverner austrijske Narodne banke Wolfgand Duchatcczek i čelnik bečkog Instituta za međunarodne ekonomske studije Mihael Lanndesman. Ovaj potonji je izložio pokazatelje hrvatskog gospodarstva, uspoređujući ih s gospodarstvima tranzicijskih zemalja. ´Hrvatska ima bitnih makroekonomskih poteškoća i strukturnih fiskalnih problema zbog velikog zaduženja´, rekao je Lanndesman ali i najavio mogućnost reindustrijalizacije i povećanja efekta izravnih stranih ulaganja u Hrvatskoj.

U popodnevnom dijelu kongresa predstavnici austrijskih i hrvatskih tvrtki govorit će o poslovanju i ulaganjima u Hrvatsku, nakon čega će za govornicu izaći ministar eurointegracija Neven Mimica i na posljetku predsjednik Republike Stipe Mesić.

Kongresom ´Hrvatska na putu prema EU´, koji je zamišljen kao bilateralni skup hrvatskih i austrijskih političkih i ekonomskih čelnika, zbog nedolaska nekolicine najavljenih hrvatskih političara, prevladavaju austrijski stručnjaci.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara