Čak 44 posto hrvatskih kućanstava živi lošije nego prije pola godine

Čak 44 posto hrvatskih kućanstava živi lošije nego prije pola godine

PREMA istraživanju agencije Gfk provedenom na uzorku od tisuću ispitanika, čak 44 posto hrvatskih kućanstava živi lošije nego prije pola godine, kada je svoje nezadovoljstvo izrazilo njih 39 posto.

Zanimljivo je da je prije otprilike godinu dana, kada je provedeno slično istraživanje, tek četvrtina ispitanika kazala kako se u njihovim domaćinstvima teže podnosi materijalna situacija nego u prijašnjem periodu.

Financijska situacija je za nešto manje od polovice hrvatskih domaćinstava teža nego što je bila, a pomak na bolje ne očekuje se ni u narednoj godini dana. Rezultati istraživanja o potrošačkoj klimi pokazala su da čak trećina domaćinstava jedva sastavlja kraj s krajem.

Najbolje su prošli Zagrepčani i Dalmatinci

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pad standarda najviše se osjeća na sjeveru Hrvatske, gdje 49 posto kućanstava itekako doživljava pad financijske moći, i u Slavoniji, gdje je takvih 48 posto. Najbolje su pošli Zagrepčani i Dalmatinci, jer je tamo pad kvalitete života osjetilo oko 41 posto ispitanika. U Zagrebu je i najviše domaćinstava, njih 18 posto, koja su doživjela stanovito poboljšanje.

Početkom 2007. oko 29 posto domaćinstava je smatralo da će živjeti mnogo bolje nego ranije, dok je takvih u posljednjem istraživanju tek 17 posto. Oko 15 posto hrvatskih kućanstava se redovito zadužuje ili troši ušteđevinu da bi preživjelo, dok njih čak trećina jedva sastavlja kraj s krajem.

Samo Bugarska živi lošije od Hrvatske

Isto istraživanje je provedeno u još nekoliko europskih zemalja u tranziciji, a pokazalo se da su rezultati gori samo u Bugarskoj. Tamo čak polovina ispitanika misli da živi lošije nego godinu dana ranije.

Ig.M.
Foto: Index (arhiva)

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara