Čakovec: Ubojici policajca 27 godina zatvora

ŽUPANIJSKI sud u Čakovcu osudio je danas Marsela Budimira (30) iz Zagreba na jedinstvenu kaznu od 27 godina zatvora za ubojstvo policajca Željka Murka 12. veljače ove godine, otmicu i razbojništvo u Poslovnici Varaždinske banke u Nedelišću iz koje je, prijeteći oružjem, ukrao 311.213,59 kuna.

Po riječima predsjednika Sudskog vijeća Rajka Kipkea Budimir je oslobođen optužbe za pokušaj ubojstva prometnog policajca Stjepana Balića jer nema pouzdanih dokaza da je to bila počiniteljeva nakana.

Kad je donosilo presudu, Sudsko vijeće vodilo se olakotnim okolnostima, poput žaljenja optuženika zbog događaja, višestruka izražavanja sućuti obitelji poginulog policajca, da je nositelj Spomenice Domovinskog rata, priznanja razbojništva i djelomična priznanja teškog ubojstva te što je potpuno vraćen novac Varaždinskoj banci.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, kazao je sudac Kipke, otegotne okolnosti su Budimirova upornost, bešćutnost pri počinjenju kažnjivih djela i neviđena kriminalna volja jer je pri počinjenju oružane pljačke i bijegu od policije bio ne samo naoružan nego je nosio zaštitnu košulju, tzv. pancirku, a uza se je nosio i papar kako bi onemogućio pse tragače.

Nakon presude u hodniku Županijskog suda najprije su se porječkali a nakon toga i fizički sukobili sestra osuđenika i majka poginulog policajca Ana Murk, što je spriječio Budimirov otac.

Inače, Budimirovi branitelji varaždinski odvjetnik Mirko Ramušćak i zagrebački odvjetnik Silvije Degen tražili su da se ublaži optužba za otmicu (Budimir je u bijegu od policije oteo vikendaša Mirka Špicara da ga odveze iz policijskog okružja) te optužba za ubojstvo prekvalificira u ubojstvo iz neizravne nakane, no Sudsko vijeće to nije prihvatilo.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara