Cameron odugovlači: Nećemo početi proceduru, Britanija sama odlučuje kad će izaći

Cameron odugovlači: Nećemo početi proceduru, Britanija sama odlučuje kad će izaći

Foto: Hina

PREMIJER David Cameron izjavio je da se odluka britanskih birača o izlasku iz Europske unije mora poštivati i da "Britanija sama" odlučuje o tome kada će pokrenuti proces izlaska aktiviranjem Članka 50 Lisabonskog ugovora.

"Nema dvojbi oko rezultata... Vlada se jutros suglasila da se ta odluka mora prihvatiti", rekao je Cameron u parlamentu.

"Britanska vlada neće aktivirati Članak 50 u ovoj fazi... to je naša suverena odluka i nju će Britanija donijeti sama", istaknuo je.

Prema članku 50 Lisabonskog ugovora, zemlja koja odluči napustiti EU-u dužna je službeno obavjestiti ostale članice i nakon toga počinje teći dvogodišnji rok za pregovore. Međutim, ugovor ništa ne kaže kada ta zemlja mora poslati službenu obavijest.

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da ne želi vršiti pritisak na Britaniju da uspori ili ubrza izlazak iz Europske unije, ali je jasno dala do znanja da rasprava o Brexitu ne može početi dok London službeno ne zatraži izlazak.

"Ja nemam kočnicu niti akcelerator, moj je posao kada ta poruka (o napuštanju EU-a) dođe da dobro razmislim kako ćemo je točno provesti", rekla je Merkel na konferenciji za novinare.

Također je rekla da ima razumijevanja za to da Britaniji treba vremena kako bi analizirala svoju situaciju te da će o tome razgovarati s Cameronom na skupu čelnika EU-a u utorak u Bruxellesu.

Cameron je također rekao da u parlamentu ne bi smjelo biti pokušaja blokiranja izlaska Britanije iz EU-a nakon odluke donesene na referendumu prošli tjedan.

Glasnogovornik Škotske nacionalne stranke u parlamentu kasnije je upozorio Camerona da njegova stranka nema namjeru gledati kako se Škotska izvlači iz EU-a protiv svoje volje.


"Iako napuštanje EU-a nije put koji sam ja preporučio, ja sam prvi koji će hvaliti našu nevjerojatnu snagu kao zemlje", rekao je Cameron zastupnicima.

"Dok počinjemo provedbu ove odluke suočeni s izazovima koje će ona nedvojbeno donijeti, smatram da se trebamo čvrstio držati vizije Britanije koja želi biti cijenjena u inozemstvu, tolerantna kod kuće, angažirana u svijetu."

Upitan o mogućnosti održavanja drugog referenduma, Cameron je rekao da se rezultati glasanja u četvrtak morjau poštovati.

Graham Brady, čelnik Odbora 1922, tijela konzervativnih zastupnika u parlamentu koje ima važnu ulogu u biranju novog čelnika, rekao je da je Odbor preporučio da postupak odabira novog čelnika Konzervativne stranke počne idućeg tjedna i završi najkasnije 2. rujna. Ta će preporuka gotovo sigurno biti usvojena.

"I konzervativci i zemlja stvarno žele sigurnost. ...Mi mislimo da bi bilo dopro zaključiti ovaj proces što prije možemo", rekao je Brady za Sky News.

Također je kazao da ne bi trebalo održati nove parlamentarne izbore prije nego što Britanija ispregovara uvjete svog izlaska iz Europske unije.

Sada su sve oči uprte u bivšeg londonskog gradonačelnika Borisa Johnsona, najistaknutijeg zagovaratelja napuštanja EU-a i favorita za novog premijera.

Međutim, ne podržavaju ga svi članovi stranke i mnogi kažu "bilo tko samo ne Boris" smatrajući njegovu odluku da podrži kampanju za izlazak kao izdaju svog bivšeg saveznika Camerona, navodi se u medijskim izvješćima.

Cameronov glasnogovornik je rekao da premijer neće poduprijeti nijednog kandidata za predsjednika vlade.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara