Campbell opovrgnuo ubacivanje podatka u dosje o Iraku

TVRDNJU da bi Irak mogao rasporediti oružje masovnog uništenja u roku od 45 minuta od izdavanja naređenja izrekli su obavještajni časnici i nije ju ured premijera Tonya Blaira ubacio u dosje o Iraku objavljen prošle godine, izjavio je ključni Blairov savjetnik u utorak na javnom saslušanju.

Alastair Campbell, Blairov direktor za komunikacije, rekao je u istrazi koju vodi istražni sudac Brian Hutton oko samoubojstva stručnjaka za oružje Davida Kellya da ne zna otkud je potekla ta tvrdnja koja je bila ključna za uključivanje britanskih vojnika u rat protiv Iraka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Na Huttonovo pitanje da pojasni svoj odgovor, Campbell je rekao: "Znao sam da je ona (tvrdnja) došla iz Zajedničkog obavještajnog odbora, ali nisam znao na čemu se zasniva niti njezin izvor".

Blairov Ured, a posebice Campbell, sukobili su se sa BBC-jem oko navoda da je ta tvrdnja bila ubačena u dosje nekoliko dana prije nego što je objavljen 24. rujna prošle godine kako bi skeptičnoj britanskoj javnosti ukazalo na potrebu ulaska u rat.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara