Čanak će u Den Haagu svjedočiti o etničkom čišćenju Vojvodine

ETNIČKO čišćenje Hrvata i Mađara iz srijemskog sela Hrtkovci u proljeće 1992. godine bilo je dio dobro organizirane policijske akcije, sudeći po metodu i načinu na koji je to napravljeno, izjavio je novinarima čelnik Lige socijaldemokrata Vojvodine i predsjednik Skupštine Vojvodine Nenad Čanak.

Čanak je ponovio da će svjedočiti u postupku protiv Slobodana Miloševića u Međunarodnom kaznenom sudu: ´Idem svjedočiti o zločinima počinjenima na teritoriju Vojvodine, a kakve veze s time imaju Milošević i Šešelj, to oni najbolje znaju´, kazao je Čanak.

Spremnost na svjedočenje protiv Šešelja, prenosi agencija Beta, izrazio je i dužnosnik Reformista Vojvodine Đorđe Subotić, koji je - kao i Čanak - bio u Hrtkovcima u proljeće 1992. godine. On je ispričao da je 6. svibnja te godine, na mitingu radikala u Hrtkovcima, Šešelj pročitao spisak ´nepodobnih´ stanovnika tog srijemskog sela, nakon čega su se Hrvati i Mađari počeli iseljavati iz Hrtkovaca.

Rezultati prošlogodišnjeg popisa stanovništva u Vojvodini pokazali su da se broj Mađara smanjio za oko 50 tisuća, a Hrvata za oko 20 tisuća u odnosu na popis 1991. godine. Prema izvještaju Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji iz 1996. godine, etničko čišćenje u Srijemu događalo se od 1991. do 1995. godine, obuhvativši sela Hrtkovce, Surčin, Kukujevce, Golubince, Novi Slankamen i Sremske Karlovce.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara