Canaletto otkriven u Edinburghu

SLIKA talijanskog umjetnika Canaletta identificirana je u edinburškoj galeriji nakon što je oko 150 godina bila izložena kao ´bezvrijedna kopija´.

Vjerovalo se da je slika, koja prikazuje gondolijere i mornare Venecije iz 18. stoljeća, kopija Canalettove slike koju je izradio neki imitator ili učenik velikog slikara.

Sliku je prepoznao Sir Timothy Clifford, ravnatelj Nacionalnih galerija Škotske, nakon što je ona detaljno očišćena, izvijestio je u nedjelju BBC.

´Uvijek se mislilo da je to bezvrijedna slika u stilu Canaletta, nastala u nekoj radionici´, rekao je Clifford, dodavši da je bila procjenjivana na najviše 5000 britanskih funti.

Canalettov potpis otkriven je tijekom čišćenja slike, kad je uklonjena plava vodena boja, koja je bila naknadno nanesena na originalno nebo.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prava vrijednost slike - poznate kao ´Canal Grande, Venezia´, otkrivena je nekoliko godina nakon što je očišćena 1995., no vijest nije odmah iznesena u javnost jer su stručnjaci odlučili detaljno ispitati njezino podrijetlo.

´Od kopije vrijedne 5000 funti, dobili smo sliku vrijednu dva milijuna funti, što će biti vrlo korisno za Nacionalne galerije Škotske´, ocijenio je Clifford.

To otkriće jedno je u nizu važnih umjetničkih pronalazaka Sira Timothyja, koji je jedan od vodećih britanskih umjetničkih stručnjaka. Ranije ove godine Clifford je u stražnjoj sobi muzeja u New Yorku otkrio Michelangelov crtež svijećnjaka, procijenjen kasnije na osam milijuna funti.

Oduševljeni dužnosnici škotskog muzeja kažu da ne planiraju prodati Canaletta, koji je od 1850. dio stalnog postava Nacionalne Galerije u Edinburghu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara