Canberra se priprema za nastavak požara

STANOVNICI Canberre, glavnog grada Australije, u ponedjeljak su, nakon najstrašnijih požara u povijesti te zemlje, upozoreni da opasnost još uvijek nije minula.

U subotu je poginulo četvero ljudi, 50 ih je teško ozlijeđeno, a nekoliko tisuća je ostalo bez domova. Požar, koji se s obronaka obrušio na gradska predgrađa, uništio je 400 kuća, škole, crkve, vatrogasnu postaju i svjetski poznati obzervatorij na Mt. Stromlo.

Meteorološke službe upozoravaju na povratak idealnih uvjeta za izbijanje požara - visoke temperature, niski postotak vlage i jake vjetrove.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da bi se othrvali 35 kilometara dugom vatrenom zidu, angažirani su gotovo svi raspoloživi vatrogasci iz država New South Wales i Victoria.

Australija je trenutno pogođena najgorom sušom u nekoliko posljednjih desetljeća. Požari obično buknu zbog udara gromova ili su podmetnuti, a vrlo ih je teško suzbiti jer je australska divljina puna eukaliptusovog drveća bogatog uljem. U požaru je potpuno ´zbrisana´ crnogorična plantaža od 65.000 hektara, a cjelokupna šteta za Canberru se procjenjuje na stotine milijuna dolara.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara