Caratan o Račanu: Nikad nije povisio glas niti imao ljutiti izraz lica

U DANAŠNJEM Interviewu tjedna na zagrebačkom Radiju 101 gostovao je sveučilišni profesor Branko Caratan, koji je i član Savjeta SDP-a za međunarodne odnose.

"Otkad poznajem Račana nikad ga nisam čuo da je povisio glas, imao ljutiti izraz lica, nekome zapovijedao ili govorio ja ili moja stranka. Ali se uspio nametnuti kao vođa stranke i postati njenim simbolom. Oni koji su nekad govorili kako SDP ima uteg u svom lideru, danas govore da SDP-a bez Račana praktički nema", rekao je Caratan.

"Autoritet Račana u SDP-u je bio visok, ali u svim strankama postoji poštivanje autoriteta lidera, tako je čak i u zapadnim demokracijama. Nitko od građana i birača ne čita program stranaka. Program je ono što lider stranke kaže u medijima. Lider predstavlja stranku, on je njezin glavni glasnogovornik. To je tako u svim demokracijama i to se ne može izbjeći. Ali važno je da SDP ima dosta pojedinaca koji se pojavljuju u javnosti i koji mogu kompetentno govoriti", nastavio je Caratan sa svojim razmišljanjima o budućnosti SDP-a bez svog vođe.

Caratan se osvrnuo i na lažnu vijest o smrti koju je prvi objavio upravo Radio 101, a nakon njega se ova dezinformacija pojavila i na stranicama portala Tportal i Net.hr.

"Mediji uvijek pokušavaju biti prvi, često se događalo da je netko pobrao slavu jer je prvi objavio neku vijest, a netko drugi pobrao u svojoj redakciji jezikovu juhu jer je zakasnio. To je ipak malo krvožedno, možete zamisliti kako se njegova obitelj osjećala u tom trenutku. Takve su stvari prije svega pitanje dobrog građanskog odgoja", govorio je Caratan na Radiju 101.

P.V.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara