Cards: Predstavljen projekt obrazovanja koji odgovara tržištu

HRVATSKA i Delegacija Europske komisije u Hrvatskoj predstavile su u srijedu u Zagrebu Projekt strukovnog obrazovanja i osposobljavanja (VET) kojemu je glavni cilj postaviti temelje za razvoj modernog obrazovanja sposobnog odgovoriti potrebama tržišta rada.

Projekt strukovnog obrazovanja i osposobljavanja (VET, Vocational Education and Training Technical Assistance), vrijedan 600.000 eura, financira se iz ukupnog programa CARDS za 2001. od 60 milijuna eura.

"Glavni cilj projekta je polaganje temelja i razvijanje modernog, fleksibilnog i visokokvalitetnog sustava strukovnog obrazovanja i osposobljavanja koji bi odgovarao potrebama tržišta rada u Hrvatskoj i društva u cjelini", kazao je šef Delegacije Europske komisije u Hrvatskoj Jacques Wunenburger.

CARDS, program tehničko-financijske pomoći Europske unije, namijenjen je državama jugoistočne Europe obuhvaćene Procesom stabilizacije i pridruživanja. Hrvatska i EU potpisale su Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju u listopadu 2001.

VET teži riješiti važno pitanje hrvatskog društva "kako bolje uskladiti ponudu i potražnju na tržištu rada kako bi se smanjila nezaposlenost, poglavito kod mlade populacije", kazao je Wunenburger.

Gotovo je 34 posto mladih u ukupnom broju nezaposlenih u Hrvatskoj, kazao je ministar obrazovanja Vladimir Strugar, upzorivši da "obrazovanje ne smije biti generator nezaposlenosti".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
No na tržište rada svake godine stižu mladi nikome potrebni dok to tržište vapi za kadrovima kakvi u Hrvatskoj nedostaju.

"Znanje otvara radna mjesta (...) "tako da sam sigurna da je ovo pravi put", kazala je novinarima ravnateljica Zavoda za zapošljavanje Sanja Crnković Pozaić citirajući primjer Danske gdje tržište rada i školstvo vrlo blisko surađuju.

Upravo je Aalborg Technical College iz Danske na čelu provedbe projekta VET o kojemu je pobliže govorio predstavnik te škole Karl-Axel Skjolsturp.

"Nijedna zemlja u današnje doba ne može si dopustiti da ne reformira" obrazovni proces, poglavito ljudski potencijal, rekao je. U Danskoj se to čini svakih 10 godina, kazao je.

Hrvatska, u kojoj je nezaposlenost u ožujku iznosila 21,7 posto, programom VET ne dobiva gotove recepte, jer se neće slijepo kopirati inozemni model, već će se procjena raditi na regionalnoj razini kako bi se upravo za tu regiju uskladile potrebe tržišta i školstva.

VET program koji bi trebao trajati više od 21 mjesec, trebao bi se uklopiti u sustav osnovnog, srednjeg i višeg školstva i u njemu bi trebali sudjelovati svi partneri: nastavnici koji se trebaju dopunski educirati, poslodavci, sindikati i ministarstva.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara