Carinska uprava: Na graničnim prijelazima promet bez zastoja

Carinska uprava Ministarstva financija izvijestila je da je promet putnika i robe na graničnim prijelazima uobičajen i bez zastoja unatoč štrajku upozorenja Carinskog sindikata Hrvatske.

U popodnevnu priopćenju za javnost navodi se da su poduzete sve zakonske mjere i radnje kako bi se osigurao carinski postupak i da štrajk upozorenja Carinskog sindikata Hrvatske ne bi ometao putnički i robni promet na svim graničnim prijelazima i unutarnjim robnim ispostavama.

Po najnovijim podatcima promet putnika i robe na graničnim prijelazima i unutarnjim robnim ispostavama uobičajen je i bez zastoja. Također, rad je organiziran tako da u prometu putnika i robe nema zastoja, a učinjeno je sve kako bi se roba carinila neometano.

Na graničnim prijelazima prema Madžarskoj, Srbiji, Bosni i Hercegovini te na jugu Hrvatske promet putnika i robe je uobičajen za ovo doba godine.

Na graničnom prijelazu u Bregani pojačan je putnički promet, što se i očekivalo za početak turističkog vala uoči vikenda. U priopćenju se podsjeća da je na tom graničnom prijelazu ionako već neko vrijeme otežan robni carinski postupak na ulazu u Hrvatsku zbog građevnih radova, o čemu je javnost već izviješćena.

Također, povećan je izlazni putnički promet na graničnom prijelazu u Bajakovu. To je uobičajeno u ovo doba godine, kad su turski državljani u provozu kroz Hrvatsku radi odlaska na godišnje odmore, navodi se u priopćenju.

Sindikat carinika: štrajkali svi osim na Goričanu i Bajakovu

U današnjem "bijelom štrajku" sudjelovali su carinski službenici svih graničnih prijelaza i carinarnica, osim na Goričanu i Bajakovu, izvijestio je Carinski sindikat Hrvatske.

Zadovoljni smo odzivom, jer je štrajkalo svih 1.800 članova sindikata, a priključili su se i neki nečlanovi, izjavio je Hini predsjednik Carinskog sindikata Željko Popović.

Najjači je intenzitet štrajka bio u robnim terminalima i ispostavama, gdje se carini roba za gospodarstvo i građane, u Zagrebu (Žitnjak, Jankomir, Zapadni kolodvor i Pošta), Rijeci (Kukuljanovo), Puli (Luka) i Varaždinu, ističe sindikat.

Tijekom štrajka uspostavljen je korektan odnos s carinskom Upravom, tako da je zabilježen samo jedan slučaj pritiska na štrajkače.

Cilj je postignut, jer smo upozorili javnost na težak položaj carinika, a većina sindikata državnih službi osudila je Vladu koja je iznevjerila obećanje da će nam povećati plaće u ovoj godini, ustvrdio je Popović.

Također je demantirao navode Ministarstva financija o plaćama carinskih službenika. Ministarstvo je jučer priopćilo da je plaća za lipanj carinika koji radi na graničnom prijelazu sa srednjom stručnom spremom (SSS) i 20 godina radnog staža iznosila 5.676 kuna, a preko polovice zaposlenih u Carinskoj upravi su upravo carinici sa SSS-om koji rade na granici.

Radi se o maksimalnom iznosu mjesečnog primanja sa svim dodacima za rad noću, vikendom i blagdanom, pa je plaća koju navodi Ministarstvo iznimka u odnosu na ostale. Osnovica za plaću carinika sa SSS-om i 20 godina staža iznosi 2.900 kuna, a carinici imaju najniže koeficijente među državnim službenicima, ističe Popović.

Današnji štrajk nije izazvao veće gužve u prometu, a završit će večeras u 22 sata.


Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara