Carinske prijevare u BiH dostižu i do 300 milijuna eura godišnje

BOSNA i Hercegovina mora dobiti jedinstvenu carinsku upravu i taj posao mora biti obavljen u narednih nekoliko tjedana, izjavio je u ponedjeljak u Sarajevu zamjenik voditelja misije Europske unije u BiH Renzo Daviddi.

Predstavljajući novinarima završno izvješće o carinskoj politici i organizaciji carinske službe u BiH, Daviddi je kazao kako su međunarodni stručnjaci jedinstveni u ocjeni da je postojeće stanje neodrživo te da se odmah mora promijeniti kako bi se spriječile carinske prijevare koje dostižu i do 300 milijuna eura svake godine.

´Naša je procjena kako svake godine u BiH bude utajeno između 400 i 600 milijuna konvertibilnih maraka na ime neplaćenih carina (200 do 300 milijuna eura) i to predstavlja najskuplji oblik prijevara i korupcije u BiH, posebice kada se uzme u obzir da u to nije uračunat novac zarađen krijumčarenjem´, kazao je Daviddi.

Temeljni uzrok raširenih carinskih prijevara u BiH je postojanje tri odvojene administracije - dvije entitetske te one u disktriktu Brčko - koje gotovo uopće ne surađuju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
´Razina suradnje postojećih carinskih uprava u BiH manja je nego suradnja carina samostalnih država´, kazao je talijanski diplomat.

Visokom predstavniku za BiH Paddyju Ashdownu međunarodni su eksperti uputili prijedlog da u narednih nekoliko tjedana poduzme žurne mjere ne bi li se uspostavila carinska uprava na državnoj razini i na taj način osigurala cjelovita evidencija uvoza i plaćanja carinskih pristojbi.

Također je predloženo smanjenje broja carinskih ispostava i temeljita provjera carinika kako bi se iz službe uklonili svi za koje se sumnja da su korumpirani ili su posao dobili temeljem svoje stranačke pripadnosti.

Zamjenik voditelja misije EU u BiH najavio je kako će uskoro biti završeno i izvješće o poreznm sustavu BiH koje će predložiti način i rokove za uvođenje poreza na dodanu vrijednost.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara