Carinski sindikat najavio štrajk od 19. do 27. prosinca

CARINSKI sindikat Hrvatske organizirat će štrajk carinika koji će trajati od 19. do 27. prosinca, a razlog je nepotpisivanje granskog kolektivnog ugovora, niske plaće i neplaćanje prekovremenih sati, najavio je danas sindikat.

Carinici neće za vrijeme štrajka obustaviti rad, već će se striktno poštivati carinski propisi, što znači detaljno pregledavanje svakog vozila, a time i povećanje gužve na graničnim prijelazima, rekao je predsjednik riječke podružnice Milan Nenadić na današnjoj konferenciji za novinare.

Najavio je i mogućnost pojačanja sindikalnih akcija carinika ako se ne udovolji sindikalnim zahtjevima, sve do potpune blokade rada, odnosno nemogućnosti prelaska graničnog prijelaza.

Nenadić je rekao kako je potrebno obaviti reviziju koeficijenata za plaće, po kojima su carinici u najnepovoljnijem položaju u odnosu na druge korisnike državnog proračuna.

Podsjetio je kako je nakon ljetošnjeg štrajka carinika Vlada s carinskim sindikatom dogovorila da će se revizija koeficijenata provesti u rujnu, ali da od toga nije bilo ništa. Ustvrdio je da carinik bez odgovarajuće financijske motivacije za rad ne može u dovoljnoj mjeri otkrivati prekršitelje te naplatom kazni puniti proračun kao i da je taj carinik izrazito podložan ´iskušenjima koja se svakodnevno pojavljuju na granici´.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

I povjerenik pulske podružnice carinskog sindikata Benjamin Polak na današnjoj je konferenciji za novinare potvrdio da će oko 200 carinika pulske Carinarnice, koja pokriva Istarsku županiju, štrajkati zajedno s ostalim kolegama u Hrvatskoj.

Rekao je da se štrajk organizira radi zaštite i promicanja gospodarskih i socijalnih interesa carinika.

Polak je precizirao da se od Vlade zahtijeva povećanje plaće za 25 posto, odnosno povećanje osnovice za plaću na pet tisuća kuna. Također tražimo donošenje uredbe o beneficiranom radnom stažu za sve ovlaštene carinske službenike, dodao je.

´Iako se približavaju božićni blagdani, na taj potez nas je prisilila muka i ljudsko dostojanstvo, a odgovornost za ono što će se dogoditi na graničnim prijelazima i robnim ispostavama snosit će Vlada i ministar Crkvenac´, rekao je Polak.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara