CARLOS SAURA POSTAVIT ĆE OPERU "CARMEN" NA ULICAMA SEVILLE

Izvedba na otvorenom opere "Carmen" Georgea Bizeta u režiji Carlosa Saure predviđa se od 2. do 12. rujna 2004. u Sevilli na poznatim mjestima i pred publikom od 8000 osoba po predstavi. L

Opera će se izvesti u gradu gdje je Carmen i nastala, pod ravnateljskom palicom Lorina Maazela te u režiji španjolskog filmskog redatelja Carlosa Saure, na prvom Međunarodnom glazbenom festivalu u Sevilli.

Proteklog je vikenda u andaluškoj prijestolnici svoj novi projekt mega-opere predstavila ista ekipa koja je prije šest godina, pod vodstvom Michaela Eckera, postavila Puccinijeva "Turandota" na samom mjestu radnje, u pekinškom Zabranjenom gradu.

Organizatori se nadaju da će na svaku predstavu privući osam tisuća gledatelja, od čega barem polovicu iz inozemstva, koji će od jednog do drugog mjesta ići pješice ili u kočiji, kako bi pratili različite činove opere.

Prva dva čina "Carmen" izvest će se na velikom Španjolskom trgu, južno od stare kraljevske tvornice duhana. Treći čin će se dogoditi u parku Marije Luise, preko puta tog polukružnog trga, a posljednji u seviljskim arenama koje su među najljepšim u Španjolskoj, dok će obale rijeke Guadalquivir biti uređene u stilu iz tog doba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Saura, autor adaptacije mita o Carmen (1983.) i ravnatelj dviju istoimenih opera, preuzet će režiju tog djela za koje kaže da ga "zna napamet".

"'Carmen' će biti više od obične slike tog doba", obećao je na konferenciji za tisak. Glavnu će junakinju tumačiti Angela Gheorghiu, a don Josea Roberto Alagna, dok će Ruggero Raimondi biti Escamillo.

Za svjetlo će biti zadužen Vittorio Storaro koji je triput nagrađen Oscarom za fotografiju ("Crveni", "Apokalipsa danas" i "Posljednji kineski car").

Uz "Carmen", na festivalu u Sevilli čiji je ukupni proračun 21 milijun eura, nastupit će Newyorški filharmonijski orkestar, Rostropovič i Ruski državni orkestar Mihaila Pletnjeva, a flamenco će plesati Jose Merce, Tomatito i Sara Baras.

(Hina) vrad bnš

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara