Časopis New Republic opet predmet skandala

AMERIČKI politički dvotjednik "New Republic", koji je svojevremeno uživao ogroman ugled među američkim tiskovinama i bio obvezno štivo predsjednika Billa Clintona, ovih dana se našao u žiži skandala vezanih uz vjerodostojnost njegovih članaka.

Kontroverza je izbila zahvaljujući tri članka koje je objavio ispočetka anonimni američki vojnik te u njima opisivao bizarne situacije vezane uz rat u Iraku, kao i eskcese u kojima su sudjelovali njegovi suborci.

Američki konzervativni časopisi "Weekly Standard" i "National Review", koji, za razliku od liberalnog i lijevo orijetniranog "New Republica" podržavaju rat u Iraku, na temelju nekih detalja u člancima su  došli do zaključka kako anonimni dopisnik iz Bagdada ne govori istinu.

Kasnije se ispostavilo kako je autor spornih tekstova 24-godišnji Scott Thomas Beauchamp, pripadnik Satnije A 18. pješačke pukovnije pri Prvoj pješačkoj diviziji. Također se otkrilo kako je Beachamp oženjen za Elspeth Reeve, jednu od novinarki "New Republica".

"New Republic" je, suočen s optužbama da plasira netočne informacije, proveo vlastitu istragu i objavio kako je Beauchamp uglavnom pisao istinu, odnosno da je samo jedan incident u svom članku smjestio u Irak umjesto u Kuvajt gdje se stvarno dogodio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S druge strane, istragu je provela i američka vojska i preko svojih službenih predstavnika prenijela da za Beauchampove navode u člancima nema nikakve potvrde.

"Weekly Standard", pak, od jučer tvrdi da je Beauchamp povukao sve svoje navode iz spornih članaka.

Ukoliko se ispostavi da je Beauchamp uistinu "uljepšao" stvarne događaje, to bi moglo imati ozbiljne posljedice po reputaciju lista koja je prije desetak godina uzdrmana jednim sličnim skandalom.

Godine 1998. se otkrilo kako je Stephen Glass, jedna od mladih reporterskih zvijezda časopisa, u svojim reportažama plasirao notorne izmišljotine. Glass je zbog toga izgubio posao, a cijeli je skandal postao inspiracija za film "Shattered Glass" s Haydenom Christensenom u glavnoj ulozi.

D.A.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara