CASTRO ODBACUJE EUROPSKU POMOĆ, BRANI DOSTIGNUĆA REVOLUCIJE

Kubanski predsjednik Fidel Castro odgovorio je u subotu, na 50. obljetnicu kubanske revolucije, kritikama Europske unije zbog kršenja ljudskih prava u njegovoj zemlji odbacivanjem europske pomoći i prekidanjem političkih kontakata. L

"Kubi nije potrebna pomoć Europske unije kako bi preživjela", rekao je Castro u govoru pred 10.000 pristaša okupljenih u povodu 50. obljetnice napada na vojarnu Moncada kojim je započela njegova ljevičarska revolucija.

Europska unija ograničila je u lipnju bilateralne posjete na visokoj razini i smanjila sudjelovanje država članica na kulturnim događajima na Kubi. Europska komisija također je, zbog represije disidenata u ožujku, zamrznula zahtjev Havane da se priključi sporazumu o pomoći.

"Kubanska vlada, držeći do svojeg dostojanstva, odbacuje bilo kakvu pomoć ili ostatke humanitarne pomoći koje možda ponudi Europska komisija i vlade Europske unije", rekao je Castro.

Europska unija najveći je trgovinski partner Kube i najveći izvor ulaganja, kao i izvor najvećeg dijela prihoda od turizma.

Castro je kazao da će Kuba prihvatiti samo pomoć regionalnih ili mjesnih vlada, nevladinih organizacija i pokreta za solidarnost u Europi "koji ne postavljaju političke uvjete".

Kubanski predsjednik u svojem je govoru također napao europske zemlje zbog pljačkanja kolonija i osiromašivanja milijardi ljudi, naglašavajući da bi trebale isplatiti naknade afričkim zemljama zbog "štete nanesene stoljećima ropstva i kolonijalizma".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ni Europa ni Sjedinjene Države neće imati posljednju riječ o budućnosti čovječanstva", poručio je.

Castro se prisjetio i teških socijalnih uvjeta iz vremena svojeg prethodnika, diktatora Fulgencija Batiste, kojeg je s vlasti srušio 1959. godine.

Istaknuo je kako je kubansko socijalističko društvo postiglo više obrazovne i zdravstvene standarde od nekih razvijenih zemalja.

S time se ne slaže sve veći broj disidenata koji od prošle godine sve glasnije pozivaju na demokratske reforme i ukidanje jednostranačkog režima. U ožujku ih je 75 završilo u zatvoru.

Unatoč otvaranju turizmu i stranim ulaganjima, kubansko gospodarstvo nikada se nije u potpunosti oporavilo od kraha Sovjetskog Saveza. Većina Kubanaca mjesečno zarađuje između 10 i 15 američkih dolara i živi u trošnim kućama.

"To je još jedna godina frustracija. Nema budućnosti i vlada je ni ne nudi", rekao je disident Vladimiro Roca, sin jednog od osnivača vladajuće Komunističke partije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara