Cat Stevensu zabranjen ulaz u SAD

ZRAKOPLOV američke kompanije United Airlines koji je letio od Londona prema Washingtonu preusmjeren je na najbliži aerodrom nakon što je otkriveno da je u njemu Yusuf Islam, čije je ime na listi osoba kojima je zabranjen ulaz u zemlju, a naknadno se ispostavilo da je riječ o nekadašnjem pjevaču Cat Stevensu.

Zrakoplov je letio prema Washingtonu kada je otkriveno da je u njemu osoba s liste, pa je preusmjeren u Maine, gdje su ga dočekali federalni agenti.

Glasnogovornik u Ministarstvu domovinske sigurnosti Dennis Murphy izjavio je da je 56-godišnji Islam, odnosno Cat Stevens ispitan, da mu je zabranjen ulazak u zemlju i da će prvim zrakoplovom u srijedu biti udaljen iz SAD-a.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Službeni izvori nisu objavili zbog čega je nekadašnji pjevač potencijalno opasan za sigurnost SAD-a. Stevens je, inače, u svibnju ove godine posjetio New York, gdje je promovirao DVD o svojoj turneji 1976.

Islam je rođen kao Stephan Georgiou. Najveće pjevačke uspjehe zabilježio je 60-ih i 70-ih godina prošlog stoljeća, tada već pod imenom Cat Stevens. Od poznatijih pjesama izdavajaju se "Wild world" i "Morning Has Broken". Prošle godine objavio je dvije pjesme, uključujući obradu svog hita iz 70-ih "Peace Train" kojim je iskazao protivljenje američkoj politici prema Iraku.

Cat Stevens je karijeru prekinuo krajem 70-ih, kada prelazi na islam i mijenja ime u Yusuf Islam. Kasnije postaje učitelj i u Londonu 1983. osniva muslimansku školu. Krajem 80-ih izazvao je negativne reakcije jer je podržao smrtnu kaznu na koju je britanskog pisca Salmana Rushdiea osudio iranski imam Homeini. U posljednje vrijeme Islam (Stevens) je osudio terorističke napade, uključujući 11. rujna 2001. i zločin u školi u Beslanu.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara