Čavić: SDS angažirao pravnike koji će zaštititi prava smijenjenih dužnosnika RS

PREDSJEDNIK Srpske demokratske stranke i predsjednik Republike Srpske Dragan Čavić danas je, u svojstvu stranačkog vođe, obavijestio novinare da je SDS angažirao skupinu pravnika, stručnjaka za međunarodno pravo, kojima je zadaća da na domaćim i inozemnim sudovima traže zaštitu temeljnih ljudskih i građanskih prava za dužnosnike Republike Srpske koje je nedavno smijenio visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Paddy Ashdown.

"Smijenjene osobe nemaju pravo na žalbu", kazao je Čavić dodajući kako BiH "nije u stanju štititi temeljna prava svojih građana koja svojim odlukama krše visoki predstavnik u BiH, ali i SFOR koji bez sudskih naloga, odvjetnika i istrage obavlja uhićenja građana RS odnosno BiH". Čavić je podsjetio da se ovakvim postupcima krši Konvencija o ljudskim pravima i slobodama koju je BiH potpisala 2002. godine.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje što misli o jutrošnjem ponovnom uhićenju bivšega predsjednika općine Srpsko Sarajevo Milovana Bjelice, predsjednik SDS Dragan Čavić rekao je kako je neugodno iznenađen i dodao kako se takva uhićenja danas mogu događati samo u Iraku i Afganistanu.

"Danas je bolje biti uhićenik u Haagu nego građanin Bosne i Hercegovine: haški optuženici imaju pravo na odvjetnika i žalbu, dok je nama u BiH - koji smo potencijalne mete uhićenja na temelju dostava stanovitih špijuna - to uskraćeno", izjavio je na današnjoj konferenciji za novinare predsjednik SDS i predsjednik RS Dragan Čavić.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara