Cavtat: Počeo regionalni stol Pakta o stabilnosti

DVODNEVNI Regionalni stol Pakta o stabilnosti za jugoistočnu Europu počeo je u ponedjeljak u Cavtatu, okupivši 250 sudionika u cavtatskom hotelu Croatia.

Cavtatski sastanak Pakta o stabilnosti ima veliku važnost jer se održava neposredno prije skupa Europske unije u Solunu, na kojemu će, među ostalim, biti definirana stajališta Europske unije o budućnosti ovog dijela Europe.

Na dvodnevnom sastanku će sudjelovati predstavnici svih zemalja sudionica Pakta o stabilnosti, koje će ugostiti hrvatski ministar vanjskih poslova Tonino Picula, a sastankom će predsjedati posebni koordinator pakt Erhard Busek. Uz Regionalni stol održavaju se i sastanci triju Radnih stolova posvećenih pitanjima ljudskih prava, ekonomskog razvoja i sigurnosnim pitanjima. Prema priopćenju Ministarstva vanjskih poslova, to je i prvi put da se svi ključni sastanci Pakta o stabilnosti održavaju u isto vrijeme i na istom mjestu, čime je ovo i najveći događaj Pakta o stabilnosti nakon inauguralnih sastanaka u Sarajevu i Koelnu 1999. godine.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako je istaknula nacionalna koordinatorica za Pakt o stabilnosti Spomenka Cek, Hrvatska organizacijom tog skupa još jednom pokazuje da iznimno cijeni regionalnu suradnju, u kojoj želi ostvariti što bolje rezultate. Na tom području, dodala je Cek, postoji puno prostora za suradnju u razvoju demokracije ljudskih prava, sigurnosti te gospodarsku suradnju.

"Važno je istaknuti, kako će taj sastanak odrediti smjernice o kojima će biti riječi u Solunu, i gdje će Europska unija pokazati smjer koji očekuje od naših zemalja, ali i gdje ćemo mi istodobno pokazati na kojem smo stupnju i na koji smo način spremni krenuti prema Bruxellesu", rekla je Spomenka Cek.

Sudionicima skupa u utorak će se obratiti ministar vanjskih poslova Tonino Picula.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara