Čelnici pakoštana sa saborskim zastupnicima o Parku prirode Vranskom jezeru

Čelnici općine Pakoštana večeras su se sastali s nekoliko saborskih zastupnika od kojih su zatražili da podupru prijedlog zadarske Županijske skupštine o žurnim izmjenama Zakona o proglašenju Parka prirode Vranskog jezera. L

Tim bi se prijedlogom površina Parka prirode smanjila za 1,4 četvorna kilometra te bi područje na kojem su nedavno rušene kuće bilo izvan njegovih granica. Ako se prihvati prijedlog izmjena Zakona o proglašenju Parka prirode Vranskog jezera, mogao bi se bez pogrešnih tumačenja izraditi prostorni plan, rečeno je na sastanku.

Domaćini, koje je vodio načelnik općine Milivoj Kurtov, pokazali su zastupnicima Dragi Krpini i Božidaru Kalmeti iz HDZ-a te Vesni Podlipec i Romanu Meštroviću iz SDP-a izvorne karte Ornitološkog rezervata u Parku prirode Vranskom jezeru, koje je prihvatila bivša Skupština općine Biograda, a po kojima su nedavno srušene kuće bile u građevnoj zoni i izvan Ornitološkog rezervata. S druge strane, Ministarstvo zaštite okoliša i prostornog uređenja potpuno pogrešno interpretira te granice, ne daje na uvid ili nema izvorne karte, nego one koje nisu ovjerene i koje su bez pečata, tvrde općinski čelnici.

Saborski zastupnik Drago Krpina rekao je za nedavno rušenje kuća u Vrani da je riječ o nepotrebnom izgredu te o čistom inatu ministra Bože Kovačevića. Zastupnik Božidar Kalmeta je ustvrdio kako su srušeni objekti bili izgrađeni u građevnoj zoni izvan Ornitološkog rezervata, a netko je, dodao je, ucrtao druge karte koje "nisu verificirane i koje nitko nije prihvatio". Zastupnik Romano Meštrović je rekao kako je "potpuno neprihvatljivo i nerazumno to što je ministar Kovačević prije samog rušenja odbio sjesti za stol s predstavnicima pakoštanske općine i Zadarske županije". Sama činjenica da ima spornih okolnosti govori da je nužna rasprava Odbora za zaštitu okoliša i prostornog uređenja, rekla je njegova potpredsjednica Vesna Podlipec.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sastanak je završen zaključkom kojim se traži da Odbor za zaštitu okoliša i prostornog uređenja žurno provede raspravu o granicama Ornitološkog rezervata u Parku prirode Vranskom jezeru te da klubovi stranaka podupru prijedlog Zadarske županije za izmjenama tog zakona. Ako se to ne dogodi, rečeno je, zbog pogrešnih interpretacija granica, mogli bi se dogoditi novi izgredi u Vrani.

Čelnici pakoštanske općine i saborski zastupnici obišli su zatim područje Vranskog jezera.

(Hina) ima mć

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara