Cerić poziva na moralnu i duhovnu obnovu BiH

POLAVARSTVO Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Mustafa efendija Cerić pozvao je u četvrtak sve muslimane u toj zemlji da pomognu moralnu i duhovnu obnovu društva u kojemu žive jer bez toga neće biti trajnog oporavka od ratnih stradanja.

Predvodeći tradicionalnu molitvu (hudbu) u sarajevskoj Begovoj džamiji u povodu blagdana Bajrama, reis Cerić je kazao kako svi muslimani koji su mjesec Ramazana postili sada imaju zadaću prikupljenu snagu usmjeriti na osobni duhovni preporod i jačanje moralnih vrijednosti u društvu.

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH istaknuo je ovom prigodom kako pravi vjernici pri tom trebaju pokazati kako je Islam vjera koja zagovara toleranciju i potječe natjecanje u dobru a upravo to je temelj za građenje multietničkog duštva kakvo je bosansko.

Cerić je posebice upozorio kako su neprihvatljivi pokušaji da se vjernička dimenzija muslimana svede na njihov vanjski izgled čime se zanemaruju prave vrijednosti koje valja njegovati.

On je također posredno označio neprihvatljivom sve prisutniju radikalnu interpretaciju Islama ´uvezenu´ u BiH koja bosanskohercegovačkim muslimanima nameće nove i ranije nepoznate običaje a istodobno im brani prakticiranje onih koji su već stoljećima dio njihove tradicije.


Cerić je iskoristitio bajramsku hudbu kako bi oštro osudio sve one koji u ime Islama zagovaraju i provode terorizam istaknuvši kako je riječ o opasnoj zloporabi vjere za koju nema nikakvog utemeljenja u samoj svetoj knjizi Kur´anu.

Ramazanski bajram obilježava se širom BiH iako on nije državni praznik kao ni drugi vjerski blagdani. Nadležna ministastva u pravilu preporučuju poslodavcima i javnim ustanovama da u te dane svojim uposlenicima omoguće plaćeno odsustvo.

U Federaciji BiH zakon propisuje kako uposlenici svake godine mogu dobiti tri dana plaćenog odsustva radi zadovoljavanja svojih vjerskih potreba.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara