Čermak i Markač u četvrtak putuju u Haag

Čermak i Markač u četvrtak putuju u Haag

UMIROVLJENI generali Ivan Čermak i Mladen Markač otputovat će u Den Haag u četvrtak u 8,30 sati zrakoplovom Croatia Airlines, a u petak će se prvi put pojaviti pred sudskim vijećem Haškog suda i očitovati o optužnici koja ih tereti za zločin protiv čovječnosti, povrede ratnog prava i običaja tijekom i nakon operacije "Oluja" 1995., doznaje se danas od Čermakovog odvjetnika Miroslava Šeparovića.

Iako im je sadržaj optužnice poznat, ona će Čermaku i Markaču biti uručena na prvom pojavljivanju pred sudskim vijećem kada će se izjasniti i o tome jesu li krivi ili ne.

Njihovi odvjetnici, Čedo Prodanović i Miroslav Šeparović odmah će zatražiti da ih se privremeno pusti na slobodu do početka suđenja.

Šeparović smatra da s obzirom na dosadašnju praksu suda postoji velika vjerojatnost da im se udovolji zahtjevu.

"Ispunjavamo osnovna tri uvjeta za to, optuženici su do sada surađivali s haškim tužiteljstvom, dobrovoljno odlaze u Haag, a postoje i garancije države da će se odazvati svakom sudskom pozivu", kazao je Šeparović.

Ocijenio je kako su za obranu neprihvatljive "političke i pravne kvalifikacije" u optužnici koja Čermaka i Markača tereti da su, zajedno sa predsjednikom Franjom Tuđmanom i Gotovinom, sudjelovali u zločinačkom planu i poduhvatu s ciljem trajnog iseljavanja srpskog stanovništva.

Po Šeparovićevim riječima, njih se konkretno tereti za ubojstvo oko 150 Srba na području od Korenice do zaleđa Zadra, paljenje domova i objekata, pljačku, uništavanje imovine i raseljavanja srpskog stanovništva.

"Optuženi su po zapovjednoj odgovornosti da su naredili zločine, odnosno alternativno da su za njih znali, ali ih nisu spriječili i sankcionirali", kazao je Šeparović.

Na suđenju ćemo pokušati dokazati da nikakvog zločinačkog plana i poduhvata nije bilo, te da optuženici nisu zapovjedili i počinili nikakav zločin, kazao je, dodavši kako obrana u slučaju Markača, u vrijeme "Oluje" zapovjednika specijalnih postrojbi MUP-a, ima dokaza da su ratni zarobljenici predani temeljnoj ili vojnoj policiji.

"Za sankcioniranje kaznenih djela nakon ratne operacije bila je zadužena temeljna, a ne specijalna policija", ustvrdio je, dodavši da je obrana prikupila dosta dokumentacije jer se već duže, kako je rekao, pripremala za ovakav ishod događaja.

Šeparović je rekao da će sudu predati i medicinsku dokumentaciju o zdravstvenom stanju njegovog branjenika koji ima srčanih tegoba.

Škare-Ožbolt: Optužnice stigle 1. ožujka

Ministrica pravosuđa Vesna Škare-Ožbolt potvrdila je danas da je prije desetak dana u Zagreb stigla zapečaćena haška optužnica protiv generala Ivana Čermaka i Mladena Markača te izmijenjena optužnica protiv generala Ante Gotovine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Optužnice su u Zagreb stigle 1. ožujka, a njihov sadržaj je tajan za javnost sve dok nadležni sudac Haškog suda (ICTY) ne odluči da se one mogu objaviti, kazala je ministrica Vesna Škare-Ožbolt na konferenciji za novinare u Ministarstvu pravosuđa.

Dodala je da će Čermak i Markač do kraja ovoga tjedna otići u Den Haag.

Ministrica je izrazila očekivanje da će sud i glavna haška tužiteljica Carla Del Ponte pozdraviti odluku optuženika da se dobrovoljno pojave pred sudom, te da će im se nakon prvog pojavljivanja pred sudskim vijećem omogučiti privremeno puštanje na slobodu do početka glavne rasprave.

Optuženima je obećala svu Vladinu pravnu, stručnu i drugu pomoć, među ostalim, uključenje domaćih i stranih pravnih stručnjaka kao amicusa curiae, odnosno prijatelja suda.

"Svojim jamstvima optuženim generalima Vlada iskazuje svoj stav o njihovoj nevinosti te opetuje da će u tom smislu pružiti svu pravnu, stručnu i drugu pomoć u njihovoj obrani, ali i obrani istine o Domovinskom ratu", kazala je Škare-Ožbolt.

Optužnice su zapečaćene na prijedlog Carle Del Ponte, pa su s njihovim sadržajem mogu, uz Vladu, bili upoznati samo optuženici i njihovi odvjetnici.

Zbog klauzule tajnosti članovi vlade nisu mogli niti govoriti niti komentirati optužnicu, iako su s njenim sadržajem bili upoznati, objasnila je ministrica višednevnu šutnju vlasti o optužnicama. Za današnju objavu imena dobili su dopuštenje haškog tužiteljstva, pojasnila je.

Istodobno s optužnicom protiv Čermaka i Markača Vlada je zaprimila i izmijenjenu zapečaćenu optužnicu protiv Gotovine koja će, kako je rekla ministrica, biti upućena u redovnu proceduru, odnosno nadležnom Županijskom sudu u Zagrebu jer je Gotovina nedostupan hrvatskim vlastima i nije moguć dogovor o mirnoj predaji Haškom sudu kao u slučaju Markača i Čermaka.

Ministrica je rekla da su Markač i Čermak i njihovi odvjetnici odmah obaviješteni o optužnicama. Na to se, kako je rekla, Vlada odlučila imajući na umu njihove ranije izjave da će se dobrovoljno pojaviti pred Haškim sudom ako se protiv njih podigne optužnica. Optuženici su takvu spremnost potvrdili i Vladi.

Ministrica je ustvrdila da Vlada svojim postupcima potvrđuje određenje da su odnosi s Haškim sudom pravni i da se trebaju rješavati pravnim putem, poštujući Ustavni zakon i preuzete međunarodno-pravne obveze.

Ocijenila je da Vlada pokazuje spremnost i dosljednost u izvršavanju svojih obveza, pokazujući da u cijelosti funkcionira i kao prava država.

Odgovarajući na novinarska pitanja rekla je da će o odluci Sabora ovisiti odluka o tome trebali se o nekim navodima iz optužnica raspravljati u parlamentu.

U vezi daljnje sudbine ranijih prijedloga HDZ-a za izmjenu Ustavnog zakona o suradnji s Haškim sudom, Škare-Ožbolt je rekla da njih treba pitati ostaju li kod tog prijedloga, a o stajalištu DC-a govorit će na konferenciji za novinare svoje stranke.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara