Čermak suznih očiju došao kući: Najprije ću izljubiti ženu i djecu

Čermak suznih očiju došao kući: Najprije ću izljubiti ženu i djecu

Foto: Davor Pongračić/Cropix

IVAN ČERMAK, jedini oslobođeni od trojice generala, sletio je u 18.17 na zagrebački aerodrom Pleso. Samo nekoliko sati nakon izricanja presude, već oko 15.30 Čermak je napustio pritvor u Scheveningenu te krenuo prema Rotterdamu. Tamo je oko 16.30 poletio za Zagreb avionom Vlade Republike Hrvatske.

Iako se na zagrebačkom aerodromu nalazi velik broj novinara, Čermak se po izlasku iz aviona s pratnjom uputio prema jednom hangaru, gdje su ga dočekali Jadranka Kosor te Mladen Pavić, Davor Stier i Martina Banić.

Jadranka Kosor izgrlila je Čermaka, a zatim su se zadržali u kraćem razgovoru u hangaru. 

"Mučno mi je, ovo je velika nesreća za Hrvatsku"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svi skupa smo u šoku, ova presuda je bila veliko iznenađenje za sve", rekao je Ivan Čermak nakon što je sletio na zagrebački aerodrom. Kaže da se prije odlaska pozdravio s Gotovinom i Markačem i dogovorio se da će biti njihova produžena ruka u Hrvatskoj. "Pomoći ću im kako god mogu, moramo svi zajedno sjesti, hladne glave, vidjeti što se nije dobro napravilo u prvom dijelu, gdje se umiješala politika, gdje su fulale obrane...", kaže Čermak.

Gotovina i Markač su, tvrdi, svoje presude primili hladno i stoički. Ali jasno je da im to nije bilo lako. "Ovo je velika nesreća za sve nas. Mislim da se nitko u Hrvatskoj ne može osjećati dobro nakon ovoga što se danas dogodilo u Haagu. Meni je drago da je prva runda ove moje priče gotova, ali ne mogu se zbog toga osjećati dobro. Osjećam se mučno", rekao je Čermak, koji je nekoliko puta ponovio da "sada svi skupa moramo staviti glavu na kup i vidjeti što dalje".

"Nitko od nas nije jučer mogao pogoditi što će se danas dogoditi. Na TV-u se vjerojatno vidjelo da sam bio sasvim šokiran kad je izrečena presuda Gotovini. Ne mogu vjerovati da je sudac Orie u svom obrazloženju praktički od riječi pročitao završnu riječ Tužiteljstva", zaključio je Čermak. Na pitanje što mu je rekla Kosorica, koja ga je dočekala u zračnoj luci, Markač je odgovorio da je premijerki drago što je njegova situacija završena, ali je svjesna da je druga runda još uvijek pred nama.

Susret s obitelji sa suzama u očima

Čermak je nešto prije 20 sati stigao do svog dvorca Klokovec kraj Krapinskih Toplica, gdje su ga dočekali sin Borna i supruga Marijana. I u Klokovcu se Čermak obratio okupljenih novinara, uglavnom ponovivši ono što je rekao na Plesu.

"Sada ću najprije izljubiti ženu i djecu, onda ću se dva tjedna odmoriti pa na posao", kazao je Čermak, te dodao kako se nada da ga za večeru čeka kakav zagorski specijalitet. Pred ulazom ga je dočekao sin Borna, a Čermak je sa suzama u očima kazao: "Pogledajte ga... Kad sam odlazio bio je ovoliki, a vidite ga sad".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara