Červar: Ne smatram ovo nekakvom političkom karijerom, reprezentacija je i dalje na prvom mjestu

NAKON što je jučer objavljeno kako je hrvatski rukometni izbornik i saborski zastupnik Lino Červar postao novi predsjednik HDZ-a Istarske županije, kontaktirali smo Červara kako bi čuli njegove planove i ambicije na tom položaju, a usput ga i upitali kako će se to odraziti na njegovu sportsku karijeru, odnosno angažiranost u radu s reprezentacijom.

Prvo smo upitali Červara kako je zadovoljan novonastalom situacijom i je li očekivao da će upravo on biti izabran za novog predsjednika HDZ-a Istarske županije.

"Ja sam već i prije, kad sam živio u Rimu, bio dopredsjednik Gradskog odbora grada Umaga, tako da mi te političke funkcije nisu ništa novo, s obzirom da sam ih i prije okupirao, samo što nisam bio toliko istaknut. Ne smatram ovo nekakvim građenjem političke karijere. Moja je stranka, Hrvatska demokratska zajednica, smatrala da je u redu da u ovoj godini parlamentarnih izbora ja budem na čelu i da mogu u Istri nešto pozitivno napraviti", rekao je Červar u razgovoru za Index.

S Červarom smo razgovarali i o njegovim političkim stavovima i ambicijama kao predsjednika stranke, te eventualnim promjenama koje namjerava uvesti u njeno vodstvo.

"Moja su gledišta i moji ciljevi uvijek isti. Smatram da mi moramo poticati visoke moralne vrijednosti i da naša glavna baština u Istri mora biti upravo širenje ljudskih i kulturnih vrijednosti. Naravno da se uvijek može nešto promijeniti kako bi stranka bila još bolja i efikasnija. Na prvom mjestu govorim o još većoj mobilizaciji članstva. Također, svim važnim pitanjima moramo pristupati s još više entuzijazma i kao političari pružati ljudima osobni primjer. Mislim da o politici u našem društvu moramo govoriti jasnim rječnikom i ne širiti nikakav politički marketing. Važno je uvijek isticati dobre strane i mogućnosti ove naše Istarske regije, koju moramo ravnomjerno razvijati. Ovo govorim zato što je činjenica da u kontinentalnom dijelu Istre živi tek 12 posto stanovništva i očito je da taj ruralni dio i dalje zaostaje za primorskim dijelom. Nadalje, ja kao ipak 'sportski političar' smatram da moramo ukazivati više povjerenja i prilika mladima. Oni moraju biti nosioci naše kreativnosti i znanja u budućnosti", smatra Červar.

Upitali smo ga i misli li da može na parlamentarnim izborima pobijediti IDS, koji u Istri ipak ima najveću potporu javnog mijenja, te smatra li da će ga ljudi jednako ozbiljno prihvatiti kao političara s obzirom da ga javnost ipak prvenstveno doživljava kao sportskog stručnjaka.

"Naravno da ja apsolutno poštujem IDS, oni su demokratskom voljom naroda izabrani za vladajuću stranku u Istri. Ja to sve doživljavam kao jednu poštenu utakmicu, kako doživljavam i život općenito. Mi smo u Istri jedna alternativna opcija, koja promiče svoje stavove i gledišta isto kao što oni promiču svoja. Mislim da je od svega najvažnije što tu postoji jedna pozitivna energija. Smatram da ja, ako ćemo suditi prema nekom uvriježenom gledištu, imam ogromnu potporu naroda baš zato što ovome, kao i svemu ostalom, pristupam s entuzijazmom koji širim oko sebe. Nije to nikakva patetika, mislim da stvarno imam tu jednu pozitivnu energiju koja dolazi iz sporta. Čovjek je društveno biće i politika mora služiti razvoju društva, tako ja to doživljavam i želim svojoj regiji pomoći pozitivnom energijom koju u ovo mogu unijeti", govori nam Červar.

Naravno da je neizbježno bilo i pitanje o njegovom budućem reprezentativnom angažmanu i hoće li se u njemu nešto promijeniti sad kad je na ozbiljnijem i istaknutijem političkom položaju.

"Reprezentacija mi je i dalje apsolutno na prvom mjestu. Ja sam tu jer smatram da mogu pomoći svojoj stranci i regiji i u nju unijeti jedan sportski štih, bez nekih negativnih tenzija i galame, jer to nije u duhu ove regije. Moj je cilj poštenim načinom nametnuti jedan opći program, kao i sve druge stranke", zaključuje Červar svoj razgovor za Index.

P.V.
Foto: M.P.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara