ČEŠKA: POČEO PROCES KOMUNISTIČKOM ČELNIKU ZA VELEIZDAJU 1968.

Bivši češki visoki komunistički čelnik Karel Hoffmann (78), optužen za ´veleizdaju´ zbog svojih aktivnosti u kolovozu 1968., kada su sovjetske postrojbe okupirale Čehoslovačku i slomile ´Praško proljeće´, pojavio se u srijedu pred sudom.

Optužba predbacuju Hoffmannu, koji je u to doba vodio Službe telekomunikacija, da je naredio u noći između 20. i 21. kolovoza prekid emisija na tv-u i radiju.

On je tako spriječio emitiranje radio-televizijske izjave reformatorskog vodstva čehoslovačke Komunističke partije, koje se protivilo intervenciji.

Izjavu, koju su tada tijesnom većinom prihvatili članovi vodstva Komunističke partije, vjerni reformatorskom šefu Aleksanderu Dubčeku, ipak su objavili drugi mediji.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Član vodstva Komunističke partije do kraj režima 1989., Hoffmann danas tvrdi da je riječ o ´političkom procesu´. ´Ustvari, nisam optužen za veleizdaju, već vjernost socijalizmu´, izjavio je pred sudom.

Direktor čehoslovačkog radija i ministar kulture tijekom 60-ih godina, Hoffmann je kasnije izabran za tajnika središnjeg odbora Stranke.

U rujnu 2002. druga dva komunistička čelnika, Miloš Jakeš i Jozef Lenart, oslobođeni su krivnje nakon što su optuženi za veleizdaju zbog aktivnosti u kolovozu 1968. Sud je zaključio da njihove aktivnosti nisu izlazile izvan tadašnjeg pravnog okvira.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara