Češka: Uvjerljiva pobjeda oporbe na senatskim izborima

NAJVEĆA oporbena stranka u Češkoj, Građanski demokratski savez (ODS), zabilježila je u subotu uvjerljivu pobjedu na parcijalnim izborima za gornji dom češkog parlamenta, a vladajući socijaldemokrati (ČSSD) nisu uspjeli osvojiti nijedan mandat, javljaju češki mediji i svjetske agencije.

Na ovim se izborima birala trećina saziva Senata, odnosno 27 od ukupno 81 zastupnika. U prvom krugu izbora, prošloga vikenda, više od 50 posto glasova dobio je samo jedan kandidat, i to iz redova ODS-a.

U drugom krugu izbora, održanom u petak i subotu, ODS je osvojio 17 novih zastupnika i s ukupno 36 senatora ima relativnu većinu u gornjem domu parlamenta. Tri mandata pripala su demokršćanima (KDU-ČSL), manjinskim partnerima u vladajućoj koaliciji, dva su osvojili nezavisni kandidati, a po jedan komunisti, zeleni, liberali i europski demokrati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Najveća stranka vladajuće koalicije ČSSD premijera Stanislava Grossa nije uspjela osvojiti nijedan mandat.

Iako Senat nema velike ovlasti u odnosu na donji dom parlamenta i ovi izbori neće ugroziti vladajuću koaliciju, radi se o trećem teškom porazu socijaldemokrata u samo nekoliko mjeseci. Prvi je uslijedio na izborima za Europski parlament u svibnju, a drugi na regionalnim izborima protekloga vikenda kada je ODS osvojio vlast u 12 od 13 čeških regija.

ODS, stranku koja se protivi novom europskm ustavu, predvodi euroskeptični predsjednik države Vaclav Klaus.

Sljedeći opći izbori u Češkoj trebali bi se održati 2006. godine.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara