Češka: Zastupnici će tražiti promjenu stava prema Hrvatskoj

Češki parlamentarni zastupnici odlučni su zatražiti od vlade da promijeni svoje rezervirano stajalište prema ambiciji Hrvatske za otvaranjem pristupnh pregovora s Europskom unijom, javio je u četvrtak BBC, pozivajući se na slovačku TV postaju TA3.

Time bi se češka vlada svrstala uz Slovačku i neke druge zemlje koje žele brzo otvaranje pregovora sa Zagrebom, navodi BBC.

"Ja vjerujem da je svatko nedužan dok mu se ne dokaže krivnja. A nitko hrvatskoj vladi nije dokazao kako ne surađuje s Međunarodnim kaznenim sudom (ICTY) u stotinama slučajeva. Nitko.", izjavio je češki zastupnik i član parlamentarnog odbora za europske poslove Pavel Svoboda.

Slično stajalište zastupaju predsjednici parlamentarnih odbora za europske poslove svih četiriju zemalja Višegradske skupine (Češka, Slovačka, Mađarska i Poljska), iako su Poljaci donekle suzdržani.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatima je, prema BBC-u, potporu izrazio i nekadašnji čehoslovački ministar vanjskih poslova i posebni izaslanik UN za zemlje bivše ugoslavije Jiry Dienstbier.

"Pritisak, primjerice, (glavne tužiteljice ICTY-a) Carle Del Ponte, za izručenjem tih ljudi, osobito u obliku ultimatuma, ima suprotan učinak i daje poticaj ekstremističkim čimbenicima", navodi Dienstbierove riječi BBC.

(Hina) xdam ysv

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara