Češki predsjednik optužio Sarkozyja za uspostavljanje socijalizma

Češki predsjednik optužio Sarkozyja za uspostavljanje socijalizma

ČEŠKI predsjednik Vaclav Klaus usprotivio se planovima Europske unije za rješavanje financijske krize, a umjesto toga predložio je ukidanje MMF i Svjetske banke. Takvu poruku odaslao je člankom u današnjem broju "Mlade fronta Dnes" optužujući europske lidere da državnim intervencijama u bankarski sektor i mjerama protiv krize pokapaju kapitalizam i vraćaju na mala vrata socijalizam.

Prema njegovom mišljenju, sadašnju krizu svjetske ekonomije nije izazvala nedovoljna regulacija tržišta već prevelik broj pretjeranih državnih intervencija i neodgovornog povećanja državnih izdataka.

"Neodgovorni političari to jednostavno ne vide te krizu uvijek iskoriste za proširenje intervencije države u gospodarstvo", zaključuje Klaus nastavljajući kako krizni paket francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja, koji podrazumijeva veću regulaciju tržišta, "ne nagoviješta ništa dobro".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Francuski predsjednik bi trebao znati da njegovi prijedlozi i mjere pridonose u velikoj mjeri kraju kapitalizma. Njegovi prijedlozi ne smjeraju ka novom kapitalizmu. Upravo suprotno, riječ je o povratku socijalizma", upozorio je Klaus.

Nadalje, u svom članku pojašnjava kako će ankarski sektor na račun poreznih obveznika postati poludržavna, središnje regulirana grana slična drugim javnim službama.
"MMF i Svjetsku banku s kojima nitko ne zna što bi treba ukinuti kao zastarjele, a ne da da se sada za njih traži nova sumnjiva uloga", naposljetku je poručio češki predsjednik.

Ig.M.
Foto: romea.cz

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara