Češki predsjednik traži glasovanje o povjerenju vladi

ČEŠKI predsjednik Vaclav Klaus u petak je zatražio da predsjednik vlade Stanislav Gross predloži glasovanje o povjerenju vladi prije nego što prihvati ostavke trojice ministara koji su je napustili ranije ovoga tjedna.

Potez češkog predsjednika zapravo je sukobe između ove dvojice političara i pravno sprečava Grossa da vodi manjinsku vladu uz prešutnu potporu komunista.

Predsjednik Klaus nezadovoljan je što je Gross u petak uspješno prošao glasovanje o nepovjerenju, koje je predložila oporba, zahvaljujući tome što se Komunistička stranka suzdržala od glasovanja.

Glasovanje o povjerenju, koje je zatražio predsjednik Klaus, razlikuje se od glasovanja o nepovjerenju po tome što je potrebno da za vladu glasuje većina nazočnih zastupnika.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zauzvrat, kod glasovanja o nepovjerenju potreban je 101 glas bez obzira na broj nazočnih u Donjem domu češkog parlamenta koji ima 200 zastupnika.

"Prije nego što prihvatim ostavke i možebitno imenujem nove ministre zatražit ću od aktualnog predsjednika vlade da javno obeća da će u odgovarajućem trenutku izići pred parlament s rekonstruiranom vladom i zahtjevom za glasovanje o povjerenju, odnosno potvrdi njegovog mandata", rekao je Klaus.


Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara