CETINJE: FORUM ZA SURADNJU PARLAMENATA ZEMALJA REGIJE

Sudionici dvodnevnog zasjedanja parlamentarnog foruma, predsjednici i članovi parlamentarnih vanjskopolitičkih odbora iz zemalja regije te predstavnici Europske unije, usvojili su u ponedjeljak u Cetinju u Crnoj Gori zajedničku izjavu u kojoj pozivaju vlade zemalja regije da pridonesu jačanju uloge parlamenata u vanjskopolitičkim aktivnostima i osudili međunarodni terorizam. L

U zajedničkoj izjavi izražena je solidarnost s vladom i narodom Italije, kao i drugim zemljama svijeta koje su duboko pogođene terorizmom , ubojstvima vojnika i civila kao i otmicama humanitarnih djelatnika angažiranih na pomoći iračkom narodu.

U zajedničkoj izjavi se spominje i Kosovo i ističe da rješavanje kosovskog pitanja podrazumijeva puno poštivanje i provedbu Rezolucije 1244 Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda. Pitanje Kosova mora biti riješeno u skladu s punom zaštitom ljudskih i manjinskih prava u skladu s međunarodnim standardima i principima.

Sudjelujući u radu foruma dopredsjednik Odbora Hrvatskog sabora za vanjsku politiku Nikola Ivaniš kazao je da "Hrvatska cijeni sve što se čini na jadranskoj obali za razvoj što boljih odnosa Italije, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Albanije".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ono što ozbiljno pridonosi stabilnosti to je brana međunarodnom kriminalu i terorizmu. Zbog toga će Hrvatska vrlo aktivno nastaviti sudjelovati u aktivnostima parlamentarnog foruma", kazao je Ivaniš.

Sudionici parlamentarnog foruma u utorak će nastaviti zasjedanje raspravom o razvoju parlamentarne suradnje zemalja članica Jadransko-jonske inicijative i suradnje s drugim regionalnim inicijativama.

(Hina) xdram ybs

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara