četrnaest osoba osumnjičeno za krijumčarenje sirove kave

Zagrebačka policija osumnjičila je 14ero osoba za krijumčarenje više od tisuću tona sirove kave i druge robe u vrijednosti većoj od 12 milijuna kuna.

Među osumnjičenima je i službenik Carinske uprave kojega policija tereti za kazneno djelo nesavjesnog rada u službi.

Pet osoba iz skupine je uhićeno, šest je nedostupno policiji, jedna je od ranije u istražnom zatvoru, dok je službenik Carinske uprave prijavljen redovnim putem, priopćio je danas MUP.

Identitet osumnjičenih nije otkriven, a u MUP-u kažu da su u dobi od 25 do 50 godina. Uhićene osobe privedene su u Istražni centar Županijskog suda u Zagrebu.

Kriminalistička obrada započela je u srpnju ove godine kada je na području Sesveta pronađeno skladište s većom količinom sirove kave za koju vlasnik nije imao valjanu dokumentaciju o podrijetlu, načinu nabavke i uvozu.

U nastavku obrade policija je u suradnji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala (USKOK) te zagrebačkim uredom Porezne uprave otkrila da su dvije od 14-ero prijavljenih osoba organizirale više nepoznatih osoba radi krijumčarenja najmanje 1.029.600 kilograma sirove kave i druge robe u vrijednosti većoj od 12 milijuna kuna.

U MUP-u kažu da su te dvije osobe potom organizirale skupinu od 11 osoba koje su, s namjerom legaliziranja prokrijumčarene robe, osnivale tvrtke s ciljem prikazivanja fiktivnog prometa preko žiro računa između sebe.

Na taj je način Državni proračun oštećen za oko 5,5 milijuna kuna na ime neplaćenih trošarina i više od 5 milijuna kuna na ime neplaćenog poreza na dodanu vrijednost, kažu u MUP-u, te dodaju da još nije utvrđeno koliki je iznos neplaćenih carinskih pristojbi.

Od prokrijumčarene sirove kave u Hrvatsku policija je do sada pronašla i zaplijenila 140 tona.

Službenik Carinske uprave prijavljen je jer nije poduzeo carinski nadzor na što je bio dužan, dok su ostali prijavljeni za kazneno djelo udruživanja radi počinjenja kaznenog djela. Tereti ih se da su tako udruženi počinili 24 kaznena djela izbjegavanja carinskog nadzora, zloporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju i krivotvorenje službene isprave.

U MUP-u ističu da se nastavlja kriminalistička obrada i poduzimaju mjere radi uhićenja trenutno nedostupnih osumnjičenika.

Povodom ovog slučaja USKOK i policija bili su za danas u 14 sati zakazali izvanrednu tiskovnu konferenciju u sjedištu zagrebačke kriminalističke policije. Konferencija je odgođena za 14,30 sati. Kako se pred novinarima nitko iz USKOK-a i policije nije pojavio do 15,15 sati, novinari su napustili zgradu policije u Heinzelovoj ulici.

Kasno poslijepodne zagrebačka policija ispričala se priopćenjem medijima da konferencija nije održana ´zbog objektivnih razloga´.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara