četvrt stoljeća rada Zavoda za obnovu dubrovnika

U hotelu "PucićPalace" u Dubrovniku danas je proslavljena 25. obljetnica Zavoda za obnovu Dubrovnika i obnove gradske spomeničke cjeline te 25. obljetnica uvrštenja te cjeline na UNESCOov popis svjetske baštine.

U toj su prigodi dodijeljene zahvalnice osobama i udrugama koje su pridonijele obnovi Dubrovnika, a predstavljen je i CD-rom Zavoda sa svim djelatnostima, u koje su uključeni i obnova nakon potresa 1979., poratna obnova i sadašnji poslovi.

Ravnatelj Zavoda za obnovu Vjekoslav Vijerda na prigodnoj je svečanosti podsjetio kako je 1979. u Egiptu na sjednici UNESCO-ova Vijeća za baštinu donesena odluka o upisu dubrovačke spomeničke cjeline. U to se vrijeme u uglednu društvu našlo 45 svjetskih lokaliteta, a danas ih je 788, od toga šest iz Hrvatske.

Dubrovnik je 15. travnja 1979. pogodio snažan potres pa je tadašnja Skupština općine Dubrovnik 10. listopada donijela odluku o uspostavi dubrovačkog Zavoda za obnovu. Od 1979. do 1991. za obnovu od posljedica potresa prikupljeno je i potrošeno 90,300.000 dolara na najvažnijim spomeničkim građevinama kao što su Knežev dvor, palača Sponza, katedrala, Glazbena škola, tvrđave sv. Ivana i Revelin te brojne druge.

Poslijepotresnu obnovu prekida srpsko-crnogorska agresija na Dubrovnik 1991., a najteži napad srbo-crnogorskih postrojba dogodio se na blagdan sv. Nikole 6. prosinca 1991., kad je oštećeno 568 kulturno-povijesnih objekata, odnosno 68,33 posto, od kojih je 314 izravno pogođeno. Izravne štete od tih topničkih napada na Dubrovnik procijenjene su na više od 18 milijuna dolara, a obnova na oko 53 milijuna dolara. Do kraja 2003. preko Zavoda za obnovu u uklanjanje ratnih šteta uloženo je gotovo 19 milijuna dolara i još toliko iz drugih izvora.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ocjena je UNESCO-ovih stručnjaka, stručne i opće javnosti da je obnova Dubrovnika provedena kvalitetno i poštivanjem svih standarda, naglasio je Vijerda.

Gradonačelnica Dubravka Šuica izvijestila je kako se osmišljava preustroj Zavoda, dodavši kako je vrijeme za drukčiji raspored udjela u obnovi - danas 60 posto daje Vlada, 20 posto Dubrovačko-neretvanska županija i 20 posto grad Dubrovnik, a ubuduće bi s po 50 posto sudjelovali Vlada i grad.

Također je podsjetila kako je ove godine grad Dubrovnik odlukom Gradskog vijeća počeo naplaćivati spomeničku pristojbu što bi trebalo pridonijeti još boljoj obnovi spomeničke cjeline.

(Hina) xhš ysp

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara