Cheney i Edwards se u debati sukobili oko Iraka

AMERIČKI potpredsjednik Dick Cheney i demokratski kandidat za potpredsjednika John Edwards u utorak su se u debati oštro sukobili oko Iraka i borbe protiv terorizma nastojeći poboljšati izglede za pobjedu na izborima 2.
studenoga.

Potpredsjednički kandidati republikanskog predsjednika Georgea W. Busha i demokrata senatora Johna Kerryja su veliki dio svoje televizijski prenošene debate posvetili glavnim predizbornim temama - Iraku i američkoj sigurnosti.

Započinjući 90-minutnu debatu na sveučilištu Case Western Reserve u Clevelandu Cheney je ustvrdio da je rat u Iraku dio globalne borbe protiv terorizma. "Ono što smo učinili u Iraku je upravo ono što je trebalo učiniti", rekao je Cheney dodajući da je svijet sigurniji jer je Sadam Husein u zatvoru.

Senator Edwards je rekao da Cheney kao i cijela Bushova administracija ignorira narastajući nered u Iraku te da je napad na Irak odvraćanje pozornosti od borbe protiv terorizma i hvatanja vođe al Qaede Osame bin Ladena.

On je optužio Cheneya da nije iskren prema Amerikancima kada je u pitanju rat u Iraku i da Bushova administracija ne priznaje da SAD snose 90 posto žrtava i troškova rata.

Cheney je uzvratio da te procjene nisu točne i rekao da su iračke snage sigurnosti do sada podnijele skoro polovicu žrtava.

Edwards je rekao kako je Bush krenuo u rat u Iraku bez odgovarajućeg plana, kako nije osigurao dovoljno snaga za okupaciju zemlje te nije uspio pridobiti saveznike u svijetu za ovu operaciju.

Cheney je odgovorio kako bi veće američke snage u Iraku otežale glavnu zadaću prenošenja odgovornosti za sigurnost zemlje na Iračane.

Potpredsjedničke debate obično su sporedni događaji u predizbornoj kampanji za Bijelu kuću, ali je 90-minutni sraz između Cheneya i Edwardsa dobio na važnosti nakon što su ankete pokazale da se smanjuje razlika između Busha i Kerryja.

Edwards (51) se nada dodati zamahu koji je dobio Kerry nakon prošlotjednog uspješnijeg nastupa u debati s Bushom, dok je Cheney (63) nastojao zaustaviti taj trend.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cheney je uporno kritizirao Kerryja i Edwardsa kao ljude koji mijenjaju stajališta u skladu s političkom koristi i stavio u pitanje Kerryjevu sposobnost da bude glavni zapovjednik zemlje suočene s borbom protiv terorizma.

"Nismo vidjeli dosljednost koju glavni zapovjednik treba imati", rekao je on.

On je podsjetio da je Kerry glasovao za rat protiv Iraka, a potom protiv 87 milijardi dolara financija za rat. Naveo je da je podlegao pritisku koji je u primarnim izborima za demokratskog kandidata vršio Howard Dean koji je bio protiv rata u Iraku.

"Ako se nisu mogli suprotstaviti pritisku koji je predstavljao Howard Dean, kako se

može očekivati da se suprotstave al Qaedi?", rekao je Cheney.

Cheney je ponovio ranije tvrdnje da je irački režim imao veze s al Qaedom i pružao utočište teroristu Abu Musab al-Zarqawiju.

Američko Povjerenstvo za terorističke napade 11. rujna 2001. utvrdilo je da nije bilo suradnje između Iraka i al Qaede.

Edwards je nastojao prikazati Cheneya kao čovjeka koji u administraciji promovira posebne interese podsjetivši na njegovu vezu s energetskom tvrtkom Halliburton koju je vodio prije nego je postao potpredsjednik, a koja je dobila velike ugovore za obnovu Iraka bez natječaja.

Cheney je uzvratio da su optužbe lažne i da je ta kritika samo dimna zavjesa koja treba prikriti nedostatke Kerryja i Edwardsa.

U narednoj predizbornoj debati u petak sastaju se ponovno Bush i Kerry, koji će potom raspravljati i treći i posljednji put 13. listopada.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara