Chirac protiv većih promjena nacrta europskog Ustava

FRANCUSKI predsjednik Jacques Chirac izjavio je u petak u Bruxellesu, gdje se održava summit EUa, da prijedlog ustava, što ga je izradila Konvencija o budućnosti Europe odražava u potpunosti stajalište njegove zemlje.

"Nacrt ustava što ga je izradila Konvencija savršeno odražava stajalište Francuske", rekao je Chirac dodajući da Pariz neće prihvatiti veće promjene u tom nacrtu.

Čelnici EU-a okupili su se u Bruxellesu na dvodnevnom summitu kako bi pokušali dogovoriti prvi ustav u povijesti Europske unije. Najveća prepreka postizanju sporazuma bit će čvrsto stajalište Španjolske i Poljske u pogledu načina odlučivanja u Vijeću. Madrid i Varšava traže da se zadrži komplicirani sustav raspodjele glasova, predviđen Sporazumom iz Nice, koji njima daje veću težinu nego što je objektivno mogu imati prema demografskom kriteriju.

Prema nacrtu ustava, taj bi se sustav odlučivanja zamijenio dvostrukom većinom, što znači da je neka odluka donesena ako za nju glasa većina zemalja članica, ali koje moraju predstavljati najmanje 60 posto ukupnog stanovništva EU-a.

Francuska je za Europsku uniju koja može funkcionirati, za Europsku komisiju, čiji povjerenici ne predstavljaju zemlje iz kojih dolaze nego zastupaju europske interese, rekao je Chirac.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara