Christian Schwartz Schilling preuzeo dužnost od Ashdowna

Christian Schwartz Schilling preuzeo dužnost od Ashdowna

NOVOIMENOVANI predstavnik međunarodne zajednice u BiH, njemački diplomat Christian Schwartz Schilling službeno je u utorak, na svečanosti u Sarajevu, preuzeo tu dužnost od britanskoga diplomata Paddyja Ashdowna.

U kratkom obraćanju Schartz Schilling, koji je ranije povremeno kritizirao Ashdownove postupke u BiH, danas je pohvalno govorio o njemu ocijenivši da je Ashdown dobro obavio zadaću koju mu je povjerila međunarodna zajednica.

Po njegovim riječima, Ashdown je zaslužan što je Bosna i Hercegovina nedavno počela pregovore o sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju s Europskom unijom.

Schwartz-Schilling je najavio da će nastaviti putem koji je Ashdown započeo, a to znači, kako je rekao, voditi BiH prema Europi i u Europu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ashdown je pohvalio nasljednika Schwartz Schillinga, rekavši kako on poznaje BiH te da se zauzimao za njezin opstanak. "Ne vidim nikoga boljega od Schillinga, tko bi preuzeo dužnost visokoga predstavnika u BiH", rekao je Ashdown.

Dodao je kako vjeruje da će se pod njegovim vodstvom nastaviti koordinacija između Ureda visokoga međunarodnog predstavnika u BiH (OHR) i međunarodne zajednice.

Schilling i Ashdown nisu željeli davati posebne izjave mnoštvu novinara na svečanosti primopredaje. Službeno je najavljeno da će se novi visoki predstavnik u BiH Schilling navečer u 20 sati građanima Bosne i Hercegovine obratiti u posebnoj televizijskoj emisiji.

Schilling je peti visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH. Prije njega i Ashdowna te dužnosti su obavljali Austrijanac Wolfgang Petritsch, Španjolac Carlos Westendorph i Šveđanin Carl Bildt.

Schilling je član Kršćanske demokratske unije (CDU) Njemačke i prvi je visoki predstavnik u BiH koji dolazi iz narodnjačko-konzervativnog političkog miljea. Njegovi prethodnici na toj dužnosti bili su iz socijaldemokratskih odnosno liberalno političkih krugova.

Mediji u BiH posebice ističu kako je Schilling tijekom rata podnio ostavku na dužnost ministra pošta u njemačkoj vladi, zbog neslaganja s tadašnjom pasivnom politikom prema BiH, u vrijeme kada se u BiH masovno ginulo i stradavalo.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara