CIA priznala: Rat u Afganistanu teži je nego što smo očekivali

Tekst: S.C.H.
Foto: AFP / Ilustracija

DIREKTOR američke CIA-e Leon Panetta priznao je u intervjuu za američku TV postaju ABC da je rat u Afganistanu "duži i teži nego što se očekivalo" te da u toj zemlji nije riješen još čitav niz akutnih problema.

Panetta tvrdi da Afganistan još muče problemi poput nedovoljnog funkcioniranja vlade i državnih institucija, visoke stope korupcije i nemogućnosti obuzdavanja talibanskog pobunjeničkog pokreta. Čelnik CIA-e tvrdi i kako ostaje neriješeno jedno od glavnih pitanja – jesu li afganistanske vlasti spremne preuzeti odgovornost za nastavak borbe s pobunjenim talibanima nakon što se iz zemlje povuku međunarodne vojne snage.

"Međunarodne snage imaju dužnost i odgovornost braniti Afganistan od napada al-Qaide"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Panetta je intervju dao povodom dolaska novog zapovjednika američkog kontingenta u Afganistan, generala Davida Petraeusa, nakon što je prošloga tjedna s te funkcije smijenjen dotadašnji zapovjednik general Stanley McChrystal.   

On smatra i da su zamjerke i kritike na račun napada bespilotnim letjelicama na talibanska uporišta i tvrdnje kako se oni kose s međunarodnim zakonima "smrtno pogrešne" te je dodao kako međunarodne snage imaju "dužnost i odgovornost braniti zemlju od napada al-Qaide", za koju je procijenio da je najslabija od napada na SAD 11. rujna 2001.

Panetta tvrdi da su u nizu vojnih operacija provedenih zajedno s afganistanskom vojskom talibanski vođe uspješno potisnuti iz dosadašnjih skrovišta u zapadnom dijelu zemlje te da je poljuljana njihova snaga u pokretu, no priznao je da američke tajne službe još uvijek nisu ušle u trag Osami bin Ladenu. Dodao je i kako al-Qaida traži nove načine napada na SAD te da najveću zabrinutost izazivaju pokušaji da se u te napade uključe osobe koje žive na teritoriju SAD-a, a do sada nisu registrirane kao teroristi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara