CIA smatra Irak novim središtem terorističke obuke

GLAVNA američka obavještajna služba CIA smatra da buntovni Irak predstavlja međunarodnu prijetnju da se u toj državi pojave bolje obučeni islamistički teroristi od onih tijekom rata u Afganistanu 1980-ih, a što bi, upozorava, moglo ojačati Osamu bin Ladena i al-Qaidu, izjavio je u srijedu američki dužnosnik iz područja antiterorizma.

Tajno izvješće američke obavještajne službe govori da su irački i strani borci razvili širok spektar ubilačkih vještina, od auto-bombi i atentata do dobro koordiniranih konvencionalih napada na policijske i vojne mete, kaže taj dužnosnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Kada pobune u Iraku završe, islamistički militanti mogli bi se raspršiti u dobro organizirane borbene skupine, koje mogu djelovati po cijelom arapskom svijetu i drugim regijama, uključujući Europu.

Borci koji napuste Irak mogli bi najveću prijetnju predstavljati "matičnim" državama poput Saudijske Arabije i Jordana.

Izvješće, koje je prošloga mjeseca cirkuliralo cijelim američkim obavještajnim aparatom, kao potencijalnu metu terorista vidi i SAD, posebno zbog, kako tvrdi neimenovani dužnosnik, povezanih islamskih zajednica koje imaju antiameričko raspoloženje.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara