CIA tvrdi da je Saddam mrtav, Britanci da je živ

CIA tvrdi da je Saddam mrtav, Britanci da je živ

AMERIČKE tajne službe tvrde da je irački predsjednik Saddam Hussein ušao u zgradu u Bagdadu u ponedjeljak, ali nije viđen kako je napušta prije nego je ta struktura uništena u zračnom napadu. Britanski obavještajci tvrde da su ga promašili.

Jedan je dužnosnik izjavio da analitičari tvrde kako im je više očevidaca sugeriralo da je Saddam mrtav, te je opisao da je CIA-a sada "u stanju euforije".

"Tvrde da nema sumnje da je Saddam mrtav", kazao je američki dužnosnik tražeći da ostane neimenovan.

Jedan dužnosnik CIA-e je pak izjavio da američki obavještajci ne znaju jesu li Saddam i njegovi sinovi živi.

"Nije poznato jesu li Sadam i njegovi sinovi bili nazočni i jesu li preživjeli napad", rekao je dužnosnik koji je želio ostati neimenovan.

Američki bombarder B-1 bacio je četiri satelitski navođene bombe na zgradu, samo 45 minuta nakon što je primio informaciju da su "visoko vrijedne mete" ondje tamo, dodao je američki dužnosnik.

Prema pisanju "Washington Timesa" očevici su vidjeli iračkog predsjednika kako ulazi u zgradu u području Mansur u Bagdadu u ponedjeljak poslije podne. Američki obavještajci nisu vidjeli Saddama da napušta zgradu prije nego li ju je pogodila bomba, piše "Washintgon Times".

Britanski tisak: Saddam vjerojatno preživio napad

Irački predsjednik Saddam Hussein vjerojatno je preživio američke napade izvedene upravo u svrhu njegova ubojstva, piše britanski tisak pozivajući se na neimenovane obavještajne izvore

"Mislimo da smo ga promašili", kazao je britanski obavještajni izvor za "Daily Telegraph".

U ponedjeljak je bombarder B-1 izbacio četiri satelitski navođene bombe na zgradu u Bagdadu gdje su održavali sastanak Saddam Hussein i njegovi sinovi Qusay i Uday.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Američke snage još uvijek istražuju tko je ubijen u napadu.

"On vjerojatno nije bio u zgradi u vrijeme bombardiranja", izjavio je neimenovani izvor za "The Guardian". Kako piše "The Times", britanske obavještajne službe vjeruju da je Saddam napustio zgradu u okrugu al Mansur u Bagdadu nedugo prije bombaškog napada.

"Mislimo da je Saddam otišao istim putem kojim je i došao na područje, bilo tunelom bilo automobilom, nismo sigurni", dodao je isti izvor.

Britansko ministarstvo obrane odbilo je komentirati ove napise.


Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara