Čičak: Kandidat za ministra obrane nije odgovoran za praćenje novinarke Helene Puljiz

Čičak: Kandidat za ministra obrane nije odgovoran za praćenje novinarke Helene Puljiz

Foto: Hina

PREDSJEDNIK HHO-a Ivan Zvonimir Čičak uputio je pismo predsjedniku Hrvatskog sabora Željku Reineru u kojem tvrdi da kandidat za ministra obrane Josip Buljević nije odgovoran za praćenje novinarke Helene Puljiz, što su tvrdili neki saborski zastupnici, jer se ta afera dogodila u vrijeme dok je na čelu tajne službe POA bio Joško Podbevšek.

"Zbog odvođenja na obavijesni razgovor novinarke Helene Puljiz, Podbevšek je 11. prosinca 2004. smjenjen, a nekoliko drugih aktera 'afere Puljiz' smjenjeno je i ranije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
 
U to vrijeme Josip Buljević bio je načelnik protuobavještajnog odjela POA-e, koji se bavio isključivo 'lovom' na strane špijune. Prema tome, Josip Buljević nije ni na koji način mogao biti uključen u predmetnu aferu. Štoviše, Josip Buljević doveden je na čelo upravo onog odjela koji se bavio Helenom Puljiz nakon smjene tadašnje dvojice načelnika s ciljem saniranja štete i sprječavanja sličnih zlouporaba u POA-i. Konačno, Helena Puljiz je dobila sudski spor protiv POA-e, ali u presudi se ni na koji način ne spominje Josip Buljević", navodi Čičak.

Ističe i da je "na molbu tadašnjeg predsjednika Republike Stjepana Mesića i predsjednika Vlade Ive Sanadera na čelo POA-e 12. prosinca 2004. doveden Tomislav Karamarko, koji je za svog pomoćnika imenovao Josipa Buljevića", a sve radi "provjetravanja obavještajne zajednice".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara