Ćićo Senjanović tjera kontru: Paviću, ti kao da si skroz vegetativan

VEĆ TJEDNIMA suspendirani novinar Slobodne Dalmacije Ćićo Senjanović uputio je danas "Javnu ispriku Ninoslavu Paviću", šefu Europa Press Holdinga. Čini se da splitski kolumnist želi isprovocirati svog šefa do te mjere da ga ovaj otpusti, kada to već nije napravio u zadnjih nekoliko tjedana u kojima mu ne dopušta da piše.

Povod "isprici" je bio njihov razgovor, gdje mu je Pavić "poručija da ako želin nastavit pisat u Slobodnu, da mu se prvo moran javno ispričat".

Ovo je druga njegova "javna isprika", koju prenosimo u cijelosti:

"Zabrinut za moju daljnju sudbinu, u Zagreb se iz Splita uputija moj prijatelj Milorad Bibić Mosor. Molija je gospodina Pavića da ga primi na razgovor, e da bi mu ukaza na stanje u redakciji Slobodne Dalmacije i na ushićenje novinara zbog preseljenja na lokaciju daleko izvan grada, priko dvi općine i priko dva brda, te da bi pokuša nać neki kompromis između moje želje da grad Split ne ostane bez dnevne novine, i želje gospodina Pavića da redakciju Slobodne ča pri primisti iz Splita. Gospodin Pavić uopće nije tija govorit o toj temi, ali je zato počeja govorit o meni. Te mi je poručija da ako želin nastavit pisat u Slobodnu, da mu se prvo moran javno ispričat.

Shodno želji i naputku gospodina Pavića, upućujen mu javnu ispriku:

Dragi moj Paviću, neznan kako bi počeja. Ne znan bi li ti se prvo javno ispriča ča san u jednome trenutku pomislija da si spasitelj Slobodne, ili bi ti se prvo triba ispričat ča san na momenat pomislija da si dobronamjeran. U životu san upozna svakakvoga svita, ali to kakvi si ti, to je djelimice fascinantno. Malo ti je ča si nan ponizija Split, ča nan posli 65 godin Slobodnu čupaš iz grada, malo ti je ča si nan u oči laga da ćeš na misto današnje redakcije otvorit novinarsku akademiju, i malo ti je ča si se odreka prostora od 1100 kvadrati u Ulici Ruđera Boškovića, u koji prostor bi se mogla pribacit cila Redakcija, i čiji je zakupac puste godine bila Slobodna, a u koji prostor sad ulazu Agrokor, Tisak i Media, nego si još i meni zabranija pisat, i natira me, da posli pet godin, moran pobić na godišnji odmor. A samo zato ča san ti napisa otvoreno pismo u kojemu tražin da nas oslobodiš ovoga glavnoga urednika koji djeluje dosta poučno, te da ča pri prodaš Slobodnu nekome ko će prestat ponižavat novinare, Split i one koji ga volu.

I umisto da postupiš po traženju, ti tvrdoglavo tiraš svoje. I još me plašiš nikin Upozorenjima prid otkaz. Baš si čudan. Ja od tebe tražin jedno, a ti činiš skroz deseto. Bože mi prosti, ka da si skroz vegetativan.

Pa kad sve zbrojin i oduzmen, ne ostaje mi drugo nego ti uputit javnu ispriku. Oprosti, kume, ča san u jednome momentu promislija da iman posla s čovikon koji će svatit ča s preseljenjen redakcije čini Splitu, nama koji držimo do tradicije, i koji to priseljenje svaćamo ka devastaciju grada i ka najveći barbarizam.

Ali nisi ni ti, bidan, kriv. Takvi si, i ne moš kontra sebe. A baš šteta. Ima si se priliku proslavit. Moga si ispast gospodin koji je prominija odluku o priseljenju, čin je uvidija koliko bi svita tin priseljenjen zavija u crno. Ali, to te niko ne more naučit. Ili jesi, ili nisi. Ti, očito, nisi. Eto te tamo", navodi se u javnoj isprici koju potpisuje novinar Slobodne Dalmacije, Ćićo Senjanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HND dva puta reagirao zbog suspenzije Senjanovića i kazne troje novinara koji su poslali otvoreno pismo Paviću

Inače, prošloga je tjedna Izvršni odbor Hrvatskog novinarskog društva ponovo izrazio "veliku zabrinutost" razvojem događaja u Slobodnoj Dalmaciji i nastavkom "represivnih mjera prema novinarima koji su javno izrazili svoj stav protiv preseljenja redakcije izvan Splita".  HND je tako po drugi puta pozvao Upravu i uredništvo Slobodne Dalmacije da "ukine suspenziju novinaru Đermanu Senjanoviću i omogući mu nastavak rada u nepromijenjenim uvjetima, te da odustane od ostalih mjera kažnjavanja – prije svega degradacije unutar redakcije – prema kolegama Damiru Petranoviću, Damiru Šarcu i Srđanu Kaiću". Oni su Paviću napisali Otvoreno pismo nakon što ih je glavni urednik izvrijeđao u tekstu objavljenom u Slobodnoj Dalmaciji.

"Nijedan poslodavac nema pravo oduzimati svojim zaposlenicima elementarno pravo na slobodu govora, kažnjavajući ih degradacijom, suspenzijama, opomenama i prijetnjom otkazima, a ponajmanje to smije činiti poslodavac novinara", stoji u upozorenju HND-a, u kojem Upravu i uredništvo splitskog lista mole da povuku poteze koji su "veliku štetu nanijeli kolegama, a svakako i ugledu EPH i Slobodne Dalmacije". 

>Javna isprika Đermana Senjanovića: Doveden sam u zabludu

>Ćićo Senjanović: Država mora EPH-u ograničiti medijski prostor

>Suspendirani Ćićo Senjanović otkriva: Ne smijemo kritizirati Todorića i Pavića!

>HND Slobodnoj Dalmaciji: Poništite suspenzije ili vam se neće moći vjerovati

C.D.
Foto: BH dani

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara